Analyse | Komt het nog goed met Fabio Jakobsen?

Fabio Jakobsen hoopt zijn kleurloze seizoen op de valreep nog een beetje op te fleuren in de Ronde van Guangxi. Maar in de eerste etappe kon de Hurricane van Heukelum zich nog niet in de massasprint mengen. Wat is er aan de hand?

Fabio Jakobsen

Het wil nog niet vlotten met Fabio Jakobsen in het shirt van dsm-firmenich PostNL. Twee jaar geleden was hij nog onbetwist de beste sprinter van de wereld, maar er is veel veranderd sindsdien. Na zijn val in de Tour de France van 2023 is Jakobsen zijn positie aan de top van sprintladder volledig kwijgeraakt. In de Giro kwam hij er dit jaar niet één keer aan te pas in de massasprints en hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden over zijn optreden in de Tour.

Op een vijfde plek na in de vijfde etappe zagen we de voormalig topsprinter niet vooraan. Nee, hij bungelde meestal moederziel alleen of met enkele hondstrouwe ploeggenoten achter het peloton. Totdat hij in de twaalfde etappe het nutteloze inzag van deze exercitie en afstapte.

Hoogtepunt in de Tour

Het gaat te ver om zijn mindere presteren enkel en alleen te wijten aan zijn overstap van Soudal Quick-Step naar de equipe van Iwan Spekenbrink. Daarvoor waren zijn prestaties in het najaar van 2023 al te matig, toen hij nog voor de ploeg van Patrick Lefevere uitkwam. Ook is er in zijn nieuwe ploeg genoeg kennis als het gaat om een sprinttrein opzetten. Het valdie argument dat hij aan z'n nieuwe ploeggenoten moet wennen gaat al een tijdje niet meer op.

Wat is dan de verklaring? Moeilijk. Na zijn verschrikkelijke valpartij in 2020 was Jakobsen relatief snel terug aan de top. Een jaar later won hij alweer drie ritten in de Vuelta én de puntentrui. Een jaar later volgde in de Tour het absolute hoogtepunt: een ritzege in het Deense Nyborg tegen de verzamelde wereldtop.

DNF

Dit jaar is het vooralsnog huilen met de pet op. Op een ritje in de Ronde van Turkije na wist Jakobsen dit jaar niet te winnen. De laatste maand grossiert hij ook in DNF's. Zelfs in koersen als de Elfstedenrace en de Münsterland Giro waar er toch kansen zijn op succes. Jakobsen is 28 jaar dus hij kan onmogelijk over zijn fysieke top zijn. Een mentale kwestie? Ook dat is moeilijk te geloven aangezien hij in de eerste jaren na 'De Val' liet zien niet bang te zijn in de gevaarlijke finales. De Ronde van Guangxi lijkt een ideale ronde om weer wat zelfvertrouwen te kweken.

De eerste etappe belooft vooralsnog weinig goeds. Jakobsen kwam niet in het stuk voor en reed anoniem als 48ste over de streep. Bij dsm-firmenich-PostNL lijken ze de bakens al te hebben verzet en wordt er voor de jonge Nederlandse sprinter Casper van Uden gereden, die als 17de over de finish kwam. Grote vraag in die ploeg is nu: komt het nog goed met Fabio Jakobsen?

Columns
  • Cor Vos