Vuelta | De prestigieuze Lagos de Covadonga moet het klassement op zijn kop zetten

De finish op de Lagos de Covadonga is deel één van een loodzwaar tweeluik. Primoz Roglic, weliswaar nog derde in het klassement, zal zeker aangevallen worden door zijn grootste concurrenten.

Roglic
  • Enric Mas Enric Mas
  • Primož Roglič Primož Roglič

Parkoers: Finish op de prestigieuze Lagos de Covadonga

“Een geweldige etappe met een mooie verrassing”, begint Escartín over de zeventiende rit. “Voordat de klassieke Lagos de Covadonga begint, zullen de renners eerst twee rondes moeten afleggen op een circuit.” Op dat circuit ligt La Collada Llomena, die dus deze etappe twee keer bedwongen moet worden. Dat is geen gewone beklimming, want de 7,8 kilometer aan 9,1 procent zullen er inhakken. De zwaarste stukken lopen tot zo’n veertien procent omhoog.

De top van de tweede keer La Collada Llomena ligt echter vrij ver van de slotklim, want de renners moeten nog 44 kilometer overbruggen van de top van La Collada Llomena tot aan de voet van Lagos de Covadonga. Een stuk waar je absoluut niet alleen wil komen te zitten. De Lagos de Covadonga is een van de bekendste beklimmingen van Spanje. De 11,5 kilometer aan 7,8 procent gaan beslissend zijn na deze zware dag. Een mooie kans voor klassementsrenners met goede benen.

Profiel

Favorieten

Lagos de Covadonga is zo'n prestigieuze dat wij verwachten dat een renner die hoog staat in het klassement aan de haal gaat met de dagzege. Dan is het vooral uitkijken naar Primoz Roglic en zijn uitdager Enric Mas, die slechts op 35 seconden staat van de Sloveen. Op de derde plek weliswaar, want eerst moeten de twee kleppers Odd Christian Eiking en Guillaume Martin nog zien te lossen.

Verder zijn ook gevestigde namen als Miguel Ángel López, Jack Haig, Adam Yates, Aleksandr Vlasov en Egan Bernal de namen om in de gaten te houden. Mocht toch een dag voor de vluchters worden, dan kun je renners als Romain Bardet, Michael Storer en Damiano Caruso opschrijven. Allen al in het bezit van een ritzege, maar renners die op genoeg afstand staan van leider Eiking om de ruimte te krijgen.

Geschiedenis: De eerste keer naar Lagos de Covadonga

De laatste keer dat de Lagos de Covadonga werd beklommen was in 2018. De zege ging toen naar Thibaut Pinot. De beklimming naar Lagos de Covadonga wordt graag op de route gelegd door de Vuelta-organisatie. Dit jaar wordt de 21ste keer sinds Lagos de Covadonga in 1983 voor het eerst werd beklommen. Op YouTube staan prachtige beelden van de eerste keer en kun je goed zien hoe ze toentertijd de klim zwoegend en stampend omhooggingen.

De winnaar die dag was de Bask Marino Lejarreta, die uit de grijpgrage handen van Bernard Hinault wist te blijven. De eindzege ging die jaargang wel naar de Breton. Lejarreta won een jaar eerder de Vuelta a España, terwijl hij in 1991 met een derde plek nog eens dichtbij kwam. In de Giro d’Italia en Tour de France finishte Lejarreta respectievelijk zeven en drie keer bij de top 10, maar schopte hij het nooit tot het podium.

Streek: Het weer in Asturië begin september

De Vuelta van 2020 werd gekenmerkt door bij tijd en wijle bar en boos weer. Logisch aangezien de Vuelta vorig jaar in oktober en november werd verreden. Het noorden van Spanje staat sowieso bekend om de wisselvallige weersomstandigheden en Mart Smeets schreef ooit dat de omstandigheden op Lagos de Covadonga ook spookachtige vormen kunnen aannemen. Alsof het einde der tijden er nadert. Hoe is het weer gemiddeld in Asturië?

De hoogst gemeten gemiddelde maandtemperatuur in september was 21 graden, de laagste tien graden. Ook valt er zo’n dertien dagen van de maand regen. De kans is groot dat de renners in fijne omstandigheden zullen koersen, maar het zal wel een flink verschil zijn met wat ze eerder in de Vuelta voor de kiezen kregen in Andalusië. En in de Giro d’Italia en Tour de France van dit jaar hebben we gezien dat het weer een steeds grotere rol speelt tijdens een grote ronde.