Foutje bedankt: KNWU selecteert 5 junioren voor 4 plekken

Een opvallend nieuwsbericht over de wegwedstrijd voor junioren. KNWU-bondscoach Marco van Bon selecteerde vijf renners, maar afgelopen week bleek dat Nederland maar vier startplaatsen heeft. Eén renner moest dus afvallen en dat is Tibor del Grosso, die nog wel de tijdrit rijdt.

Foutje bedankt: KNWU selecteert 5 junioren voor 4 plekken

Begin deze maand kondigde de KNWU aan dat het vijftal Joost Brinkman, Mike Bronswijk, Rindert Buiter, Tibor del Grosso en Lucas Janssen de wegwedstrijd voor de junioren ging rijden. Del Grosso en Brinkman zijn ook geselecteerd voor de tijdrit. Echter, daarmee maakte de bondscoach een fout. WielerFlits weet te melden dat de KNWU afgelopen week een mail kreeg van de UCI, waarin staat dat het selectiequotum bij de junioren is overschreden.

De verwarring zit in veranderde selectiecriteria van de UCI. Normaal gesproken mochten de eerste tien landen op de NAtion's Cup ranglijst vijf renners afvaardigen. Nederland stond op het meetmoment achtste. Echter, die regels zijn veranderd. Voor dit WK geldt dat alleen de eerste vijf landen op de ranglijst vijf renners mogen afvaardigen. Alle andere landen mogen vier renners afvaardigen. En daarmee is Del Grosso dus het kind van de rekening.

Bij de KNWU was men niet op de hoogte van de veranderde regels. "Vanuit de UCI is dat heel onduidelijk gecommuniceerd. Ik werd daar donderdag volledig door verrast", zegt Van Bon tegen WielerFlits. Overigens steken ze hand ook in eigen boezem bij de wielerbond. Van Bon moest vervolgens één renner het slechte nieuws brengen dat hij niet mocht starten. Hij koos voor Del Grosso, ondanks dat hij op het EK nog de beste Nederlander was.

De reden voor zijn keuze is dat de 18-jarige Drent als enige zowel het EK als het WK zou rijden, op zowel de weg als in de tijdrit. Omdat er door het coronapandemie veel minder wedstrijden zijn verreden, wil hij de andere renners ook een kans geven om zich te tonen: "Omdat talentontwikkeling bij de junioren zo’n belangrijker pijler is, kan het voorkomen dat er een renner op het WK uitkomt die misschien niet de beste is. Al zal ik nooit iemand opstellen die niet op een WK thuishoort."

WK
  • Cor Vos