Peter Sagan: 'Roubaix kun je ook winnen als je niet de beste bent'

Peter Sagan stond er niet op het WK in Leuven, maar in Parijs-Roubaix hoopt hij op revanche. Hij gaat voor de zege, ondanks dat hij waarschijnlijk niet de beste zal zijn in koers.

Sagan
  • Peter Sagan Peter Sagan

"Ik heb eigenlijk een haat-liefdeverhouding met die koers", vertelt Sagan tegen Belga. In 2018 won hij de klassieker. "Als je geluk hebt die dag, dan is Roubaix een fijne koers. Maar als je pech hebt, kan Roubaix een heel lange en verschrikkelijke koers worden. Kijk naar de erelijst: er zijn heel veel verschillende winnaars. Of ze winnen met een gelukje, of ze hebben topbenen die dag. Onderweg kunnen duizend dingen gebeuren. Je kan lek rijden op een verkeerd moment of vallen of opgehouden worden door een val."

Allemaal kostbare energie. "Je kan inderdaad heel veel energie verliezen in Parijs-Roubaix op domme momenten en dan ben je op achtervolgen aangewezen. Ook al ben je niet de beste in Roubaix, toch kan je er winnen. Dat zie je ook in de geschiedenis. Maar goed, het is zeker een mooie koers om op tv naar te kijken, dat begrijp ik wel. We zijn strijders op de fiets die dag en daar houdt elke wielerliefhebber van."

In de Tour de France van 2014, in de etappe die Lars Boom won, maakte de Slowaak mee hoe de kasseien in regenachtige omstandigheden zijn. "Ik ga geen schrik hebben als het nat ligt, maar ik weet wel dat het bijzonder zal zijn. Hoe dan ook kan je die paar stroken in een Roubaix-rit in de Tour niet vergelijken met de echte Roubaix. Dat is een uitputtingsslag en regen maakt het nog lastiger. Dat weet ik van 2014."

Nieuws
  • Cor Vos