Wout van Aert: 'Het is te makkelijk om te zeggen dat ik verkeerd gepiekt heb'

Na zijn machtsvertoon in de Tour of Britain gold Wout van Aert als topfavoriet voor het WK en Parijs-Roubaix. Daar kon hij echter niet meedoen om de zege. Verkeerd gepiekt of een kwestie van andere factoren?

Aert
  • Wout van Aert Wout van Aert

Die vraag kreeg de kopman van Team Jumbo-Visma voorgelegd in De Tribune. "Als je ziet hoe makkelijk ik won in Groot-Brittannië, dan valt er inderdaad iets voor te zeggen dat ik over mijn piek was. Toch vind ik dat een te makkelijke conclusie. Zo was mijn gevoel in Parijs-Roubaix beter dan op het WK. Je kunt het peloton in Groot-Brittannië ook niet vergelijken met dat op het WK of Roubaix. Met de benen van gisteren had ik misschien ook een rit gewonnen in Engeland."

Vervolgens kreeg Van Aert de vraag of het wel mogelijk is om zo vaak te pieken in een seizoen zoals hij doet. "Ik vond niet dat ik in een neerwaartse spiraal zat. Ik geloof dat het kan, dat heb ik bewezen. Je kunt niet zeggen dat ik niet goed was in het najaar. Ik win vier ritten in Groot-Brittannië en was supergoed op het WK tijdrijden. In mijn laatste twee koersen was ik elfde en zevende. Dat is niet waar ik voor gekomen was, maar het is ook niet slecht. We moeten niet aan de planning twijfelen voor de toekomst. Alleen moet ik misschien nog meer keuzes maken."

Evenepoel

Uiteraard kwam Van Aert ook nog terug op het voorval met Remco Evenepoel, die kritiek leverde in Extra Time Koers. "Het waren ten eerste uitspraken die we intern hadden moeten bespreken. Daar was ruimte voor binnen de ploeg, want we waren na de koers nog even samen. Of Remco had het nog later kunnen doen, maar ik denk niet dat een tv-studio de goede plaats is. En inhoudelijk vond ik het een beetje raar dat hij achteraf beweerde dat het allemaal niet zo duidelijk was en hij toch ook voor zichzelf wilde rijden. De bondscoach was nochtans heel duidelijk geweest toen hij Remco selecteerde. Voor mij kwamen de uitspraken uit de lucht vallen."

Inmiddels is er kort contact geweest, maar Van Aert opteert voor een langer gesprek, maar desondanks denkt hij dat het goed gaat komen tussen beiden. "Het is belangrijk dat we hier nog eens over praten. We gaan nog samen in selecties zitten. We hebben ook een profiel waarmee we elkaar perfect kunnen aanvullen om samen te koersen, alleen is communicatie in elke relatie belangrijk en daarin moet Remco nog stappen zetten, denk ik. Wat er op het WK gebeurd is, zal natuurlijk wel blijven hangen, maar als mens moet je vergevingsgezind zijn. Anders maak je het leven wel heel moeilijk."

Nieuws
  • Cor Vos