Thijs Zonneveld overtuigd: 'Wout van Aert zal Pogacar niet verslaan, maar hij kan wel een grote ronde winnen'

Wout van Aert mag met recht de meest veelzijdige renner van het peloton genoemd worden. Het ultieme bewijs leverde hij daarvoor in de Tour de France door een bergrit, tijdrit en sprintrit te winnen.

Aert
  • Wout van Aert Wout van Aert

"In heel het peloton is er maar één renner die dat kan", vertelde Thijs Zonneveld in een terugblik op het seizoen van Het Laatste Nieuws. "Niemand doet hem dat na, dat is heel simpel. Dit was zonder meer uniek. Ik weet niet eens of zijn overwinning op de Ventoux wel de strafste was. Hij doet dat vanuit de vlucht. Dat hij in het slotweekend die tijdrit en de massasprint nog wint nadat hij in alle bergetappes ook al zoveel werk moest doen, vind ik eigenlijk nog straffer."

Klinkt de vraag weer: kan Van Aert zelf meedoen voor het algemeen klassement in een grote ronde? "Ik denk niet dat Van Aert van Pogacar kan winnen, daarvoor gaat hij bergop teveel tijd verliezen, maar ik ben wel zeker dat hij ooit zijn kans zal gaan in een grote ronde."

"In een iets minder bezette Giro of Vuelta met een parkoers dat niet te veel zware, steile beklimmingen heeft, kaan hij best winnen zoals Dumoulin in de Giro van 2017 deed. Ik vind niet dat hij voor groen moet gaan. Als hij dat doet, zal hij het ongetwijfeld halen, maar dat hij puntjes gaat zitten sprokkelen, zal mij nooit zozeer bijblijven als die drie ritoverwinningen in deze Tour."

Van Aert met Van der Poel

Wie Van Aert zegt, zegt Van der Poel. De twee rivalen gaan elkaar volgens Zonneveld nog vaak nodig hebben. De analist komt daarop als het over de olympische wegrit gaat. "Misschien was zijn enige kans om zelf aan te gaan, zoals Van der Poel dat zou doen. Dan kom je niet zo makkelijk in een situatie waarin je tegen een overtal moet koersen. Daarom doet Van der Poel dat ook altijd."

"Je zal de komende jaren ook nog vaak gaan zien dat die twee mekaar nodig hebben om het tegen blokken als die van Deceuninck-Quick.Step of Trek-Segafredo op te nemen. Niemand wil met hen naar de streep, maar ze gaan altijd allebei rijden en als ze samen ervoor gaan, wordt het voor de rest een stuk lastiger. Gaan ze naar mekaar kijken, dan komen er kansen voor Stuyven en co en kan iedereen winnen, zoals Pedersen in Gent-Wevelgem van vorig jaar bewees."

Nieuws
  • Cor Vos