doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_menu_allpages');

5 Sporten op de fiets waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat ze bestonden

Er is meer dan zo snel mogelijk naar een finishlijn rijden. (Alhoewel dat bij nummer 1 dan juist wel weer heel snel gaat..)
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61a61ed8be22c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a61ed8be22c img{#fig-61a61ed8be22c img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61a61ed8be22c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a61ed8be22c img{#fig-61a61ed8be22c img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61a61ed8be22c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a61ed8be22c img{#fig-61a61ed8be22c img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61a61ed8be22c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a61ed8be22c img{#fig-61a61ed8be22c img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}cyclobal
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_top_article');

We kennen natuurlijk wielrennen op de weg en ook veldrijden, mtb'en, bmx'en en inmiddels ook e-racing zijn vrij bekend, maar op een fiets kun je nog veel meer doen. We nemen je mee in vijf onbekende sporten. Van jezelf misselijk rijden tot kunstjes doen op de tweewieler...

1) Cycle speedway

Kort gezegd: op een heel kort baantje (echt heel kort) BMX'en zonder heuveltjes op een gepimpte stadsfiets. Als je een paar rondjes doet, ben je vermoedelijk compleet duizelig... Kijk vooral zelf maar even hoe het eraan toegaat in deze sport (op 30 seconden gaan ze rijden in het filmpje).

2) Kunstfietsen

Kunstfietsen is simpel gezegd turnen op de fiets. De deelnemers doen oneerbiedig gezegd 'kunstjes' (nou ja, het heet ook wel gewoon kunstfietsen..) en na afloop van hun oefening krijgen ze punten van een jury. Ze doen de kunstjes zittend vanaf het zadel of het stuur, maar ook dingen als een handstand op het zadel en andere halsbrekende toeren zijn geen uitzondering.

Hieronder zie je een oefening tijden een WK van een paar jaar geleden.

3) Cyclobal

Cyclobal is eigenlijk voetbal, maar dan op een fiets. Je speelt het (indoor) in tweetallen tegen elkaar en je moet in het doel van de tregenstander zien te scoren. 'Schieten' doe je door middel van een beweging met je voorwiel. Cycloballers zijn misschien nog wel behendiger dan Mathieu van der Poel op de fiets (misschien is het als oud-jeugdspeler van Willem II wel iets voor hem..)

Hieronder zie je beelden van het Belgisch kampioenschap, maar ook in Nederland kun je het doen: in Heerlen is een club, te weten KVW De Heidebloem.

4) Fietspolo

Dit is simpel: bij polo zonder fiets ervoor zit je op een paard en is het een bal rammen met je stok, bij fietspolo zit je op een stalen ros en geef je 'm van jetje.

(En er is ook nog een variant die meer op fietshockey lijkt)

Ze noemen het zelf Hardcourt Bike Polo en het is allemaal wat hipper dan hetgeen je in het filmpje hierboven ziet. Het veld is kleiner, het doeltje ook en je speelt het met minder mensen (maar met meer hipsterbaarden- en snorren): twee tegen twee plus keepers.

5) Mountaineenwieleren

MTB'en, maar dan op een eenwieler. Ja, echt. Hopen dat Mathieu van der Poel dit niet ziet, want dan zit-ie komend seizoen waarschijnlijk op zo'n eenwielertje te stunten... (want ze springen dus ook!)

BONUS: minibaanwielrennen?

We durven hier niet zo goed een getalletje aan te geven, want na het filmpje een paar keer gekeken te hebben, zijn we er nog steeds niet helemaal uit wat het precies is. Het lijkt erg op minibaanwielrennen op fixies (vanaf 2.40 zie je min of meer een hele wedstrijd en daar lijkt om een mini-achtervolging te gaan).

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws