Petitie roept KNWU op tot actie: breedtesport in wielrennen moet meer gesteund worden (ook profs tekenen)

Sluit je aan bij een belangrijke oproep aan de KNWU.

jongeren wielrennen

In de top gaat het fantastisch met het Nederlandse wielrennen. Op de baan, op de weg, in het veld, op de BMX-baan; overal staat Nederland z'n mannetje. En veel meer dan dat, het bulkt van het toptalent en Jumbo-Visma is een van de beste ploegen ter wereld, die tegenwoordig ook veel aan opleiding doet.

Maar in de breedtewielersport gaat het niet goed, vindt een collectief van wielrenners, begeleiders, verenigingen en organisatoren van wedstrijden. Ze zijn een petitie gestart waarin ze de rol die de KNWU daarin speelt aan de kaak stellen. Volgens hen is er genoeg geld beschikbaar voor de topsport, maar is de breedtesport in een neerwaartse spiraal terechtgekomen.

Ze constateren dat er veel minder wedstrijden zijn voor alle categorieën en steeds minder mensen die een wedstrijdlicentie aanvragen, terwijl de kosten voor zo'n licentie juist stijgen. Daarom verzoeken ze de KNWU om te onderkennen dat het niet goed gaat met dit belangrijke deel van de sport - met name voor de jeugd.

Volgens de opstellers van de petitie zou het beleid van de UCI zich moeten concentreren op op het faciliteren van de wielersport in Nederland en niets meer dan dat. De wielersport moet volgens hen toegankelijk zijn voor iedereen, zodat iedereen de kans krijgt om zijn of haar wielerdroom waar te maken.

Profs als Demi Vollering, Ide Schelling en Bertjan Lindeman ondertekenden de petitie al (we gaan ervan uit dat zij het daadwerkelijk zijn en niemand hun naam gebruikt..). Jij kunt hun voorbeeld hier volgen: teken de petitie!