Thibau Nys ervaart mentale moeilijkheden: 'Ik kan mezelf geen pijn doen in de race'

Met de nodige verwachtingen werd uitgekeken naar het cross-seizoen van Thibau Nys, maar voor Nys junior is de winter tot nog toe een teleurstelling.

Nys

In de loodzware cross van Namen, een veldrit die Nys goed zou moeten liggen, kwam hij er niet aan te pas en moest hij uiteindelijk opgeven. Sinds begin november is hij sowieso niet meer in de buurt gekomen van de overwinning, terwijl de renner van Telenet Baloise Lions volgens zichzelf fysiek wel in goede vorm steekt. Hij doet zijn verhaal tegen DirectVelo.

"Ik ben net teruggekeerd van een trainingskamp op Mallorca met onder andere Lars van der Haar. Daar voelde ik me uitstekend. Ik ben fysiek zelfs nog nooit zo sterk geweest. Ik heb er wattagerecords verbroken. Geen enkele renner van de ploeg heeft het ooit zo goed gedaan als ik vorige week."

Wat dat betreft zit Nys enigszins met de handen in zijn haar. "Mentaal is het erg zwaar, misschien nog wel moeilijker dan vorig jaar. Vorige winter had ik gewoon geen goede benen, maar nu heb ik het gevoel dat ik mezelf geen pijn kan doen tijdens de race. Ik zal hier echt snel een oplossing voor moeten vinden."

Toch gelooft Nys dat zijn seizoen nog niet om zeep is. "Ik heb veel meer in mijn mars en het komt wel goed. Ik heb vertrouwen in de toekomst. Het is een kwestie van tijd. De mensen om me heen zullen me helpen, maar misschien dat ik wel met een andere mindset naar de races moet komen."