Thibau Nys over wegseizoen in 2025: 'Ik denk onmiddellijk aan de Waalse Pijl, dat is mijn eerste doel en daar wil ik ooit winnen'

Thibau Nys reed een geweldige wegcampagne afgelopen seizoen. Zo won hij onder meer ritten in de Rondes van Zwitserland en Polen. 

Nys

Nys laat in de podcast The Odd Tandem van oud-renners Jens Voigt en Bobby Julich in zijn hoofd kijken. De puncher van Lidl-Trek denkt in een aantal koersen goed voor de dag te kunnen komen, zoals Strade Bianche en Milaan-Sanremo. Al zijn de Italiaanse koersen voor in de verdere toekomst.

"Die komen nu nog te vroeg op het seizoen omdat ik nog ga crossen, en het veldrijden is heel belangrijk voor mij", reageert Nys. "Het is te moeilijk om te presteren vanaf nu tot op het moment dat die koersen eraan komen. Als ik vooruitkijk naar volgend jaar, dan is er één wedstrijd die onmiddellijk in mijn hoofd springt en dat is de Waalse Pijl."

Daarnaast rijdt hij normaal ook de Amstel Gold Race, maar Nys denkt dat hij meer kans heeft op de Muur van Huy. "De finish van de Waalse Pijl zou mij moeten liggen. Ik ben er eens opgereden met de crossploeg, toen ik nog niet dacht aan een wegcarrière, en meteen dacht ik van: ‘Als ik ooit een koers wil winnen, dan is het de Waalse Pijl.'"

"Het is dus best gek om te evolueren in een renner die deze wedstrijd potentieel kan winnen. Dus dat is mijn eerste doel volgend jaar."

Tour de France

In de Waalse Pijl zal hij wellicht de allerbeste renners ter wereld treffen, zoals Tadej Pogacar. De Belg zegt geenszins bang te zijn om de concurrentie met de allerbesten aan te gaan. "Het is een beetje dubbel. Natuurlijk is het beangstigend om het op te moeten nemen tegen Mathieu van der Poel in Parijs-Roubaix of Jonas Vingegaard op een lange klim. Maar ik moet ervoor zorgen dat ik beter word in de dingen die mij sterk maken."

Zodat hij zelf zo'n renner wordt. "Dan kan ik op den duur misschien de renner zijn waarvoor anderen bang zijn. Ik vind het top als die supersterren er zijn en dat motiveert mij ook. Ik zie het niet als negatief, verre van. Of ik volgend jaar een grote ronde ga rijden? Ja, negentig procent zeker wel."

Welke maakt me echt niet uit, maar ze hebben allemaal hun gevolgen. De Giro zit niet ver van het einde van het cross-seizoen, de Tour is niet vanzelfsprekend met onze ploeg en de Vuelta is dan weer niet ver van het volgende cross-seizoen. Als je het mij vraagt, zeg ik de Tour. Omdat die qua timing gewoon het beste valt. Maar ik ben de laatste om te zeggen dat ik een bepaald plekje verdien. Ik laat het dus over aan de ploeg."

Nieuws
  • Cor Vos