Mapei en meer! Dit is onze top 10 legendarische cultwielershirts

De wielershirtjes van nu zien er vaak gelikt uit - EF springt nog weleens uit de band met iets geks. Maar geef ons maar de cultwielershirts van vroeger.

mapei

Spijkerbroeken, tuinbroeken en ook prachtige historische shirts. (Soms) fout, maar goud! Wij worden om diverse redenen enthousiast van onderstaande shirts. Welke vind jij het mooiste? (En welke mis je in onze top 10?)

1) We beginnen natuurlijk met het legendarische Molteni-shirt van Merckx

De Molteni-ploeg bestond van 1958 tot 1976, waarbij Eddy Merckx 1971 tot 1976 voor de ploeg reed. Molteni is een Italiaanse fabrikant van... salami.

Beeld: retrowielershirts.nl (daar kun je 'm ook kopen)

2) Het Mondriaan-shirt van La Vie Claire

De La Vie Claire-ploeg was een speeltje Bernard Tapie, de man met een enigszins dubieuze reputatie die ook achter het succes van voetbalclub Olympique Marseille zat in de jaren '90. Onder andere Laurent Jalabert en Greg Lemond zij enkele bekende namen die voor de ploeg reden die van 1984 tot 1991 bestond.

Beeld: wieleroutfits.nl (daar ook te verkrijgen)

3) In het verlengde hiervan: de lapjestrui uit de Tour

De lapjestrui was in de Tour de France van 1968 tot 1974 en van 1980 tot 1989 de trui voor het combinatieklassement van het algemeen klassement, het bergklassement en het klassement voor de groene trui.

De posities uit die klassementen werden bij elkaar opgeteld en wie de minste punten had, mocht de schitterende lapjestrui dragen. Joop Zoetemelk won de trui in 1973, Steven Rooks in 1988 en 1989.

Beeld: Twitter @Blaudzun

4) Equipe Cycliste Z

Dit Franse team met de geprononceerde Z die er op het shirt cartoonesk uitknalt (weet je nog, de biffs, booms en baffs stonden bij Batman ook in zo'n geel dingetje..) was actief van 1987 tot en met 1992.

De ploeg was een voortzetting van de Peugeot-ploeg die eveneens een iconisch shirt had (wellicht dat shirt in een volgende editie, want er zijn nog zoveel meer legendarische shirts..). Greg Lemond reed van 1990 tot en met 1992 voor de ploeg - en won de Tour voor ze in 1990. Z is een merk in kinderkleding.

Beeld: retro-wielershirts.nl (daar ook weer verkrijgbaar)

5) Het spijkerbroekentenue van Carrera

Wanneer je als spijkerbroekenmerk een wielerploeg sponsort, wil je dat natuurlijk ook een beetje duidelijk kenbaar maken. En dus reden Claudio Chiapucci en in een broek en shirt die suggereerden dat het van spijkerstof was gemaakt. De ploeg bestond van 1984 tot en met 1996.

Beeld: Cor Vos

6) In het verlengde daarvan: het tuinbroekentenue van Big Mat

Wanneer je als bouwmarkt een wielerploeg sponsort, wil je dat natuurlijk...etc. copypaste Carrera en het gevolg is onderstaande klustuinbroek!

Beeld: Solowattagio.com

7) Natuurlijk het fantastische blokjesshirt van Mapei

Misschien wel het mooiste 'foute' wielershirt aller tijden. Van 1993 tot 2002 reden onder andere Johan Museeuw, Carlo Bomans, Andrea Tafi en Michele Bartoli voor de ploeg.

Beeld: retro-wielershirts (ook daar te verkrijgen)

8) Het roze shirt van ONCE

De Spaanse blindenloterij Once sponsorde van 1989 tot en met 2003 de wielerploeg van manager Manolo Saiz met toprenners als Alex Zülle, Laurent Jalabert en ook Erik Breukink reed nog een tijdje voor de ploeg. Met name het roze shirt dat ze in de Tour droegen, is toch wel een klassieker.

Ze moesten voor de Tour het geel dat ze de rest van het jaar aanhadden inruilen voor een ander shirt en dat was onderstaand opvallende shirt met het even opvallende logo erop van de man met de stok.

Beeld: retro-wielershirts.nl (daar ook te verkrijgen)

9) De stars en stripes van Brooklyn

De ploeg heeft ondanks het shirtontwerp en de naam niks met de Verenigde Staten te maken. Het was van 1970 tot 1977 een Italiaanse wielerploeg, gesponsord door een kauwgomballenfirma die in Roger DeVlaeminck z'n grootste renner had.

Beeld: retro-wielershirts.nl (en weer aldaar verkrijgbaar)

10) En we sluiten af in het heden: het instant classic eendenshirt van EF Education

In de Giro van 2020 was daar opeens een shirt met een schele Donald Duck erop. Dat is het logo van skatebordmerk Palace, dat de Giro-sponsor was van de ploeg van Jonathan Vaughters.

Beeld: Cor Vos

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.