Pogacar heeft aan één versnelling genoeg om dubbelslag te slaan in Tirreno-Adriatico

Tadej Pogacar boekt in de Tirreno-Adriatico zijn vijfde overwinning van het seizoen en staat nu ook eerste in het algemeen klassement.

Pogacar
  • Tadej Pogacar Tadej Pogacar

Een omvangrijke kopgroep scheidde zich vroeg in de etappe af. De belangrijkste renner daarin was Quinn Simmons, afgelopen weekend nog zevende in Strade Bianche. De Amerikaan was ook verreweg de sterkste van de kopgroep en wist op het heuvelachtige parkoers het langst uit de greep te blijven van de groep met favorieten. Hoewel hij imponeerde, zat zijn vluchtpoging er op ruim tien kilometer van de meet definitief op.

In die groep met favorieten had Remco Evenepoel toen al eens gedemarreerd. De Belg kreeg Tadej Pogacar en leider Filippo Ganna desondanks met zich mee. Het drietal probeerde wel een aanvalspoging op te zetten, maar viel uiteindelijk toch weer terug in het peloton, waar Team Jumbo-Visma op 25 kilometer van de meet het heft in handen nam. De finish was getrokken op een venijnig klimmetje, maar ook de aanloop daar naartoe liep op en af.

Daardoor kon Team Jumbo-Visma op een gegeven moment niet meer controleren in het peloton en op het moment dat Simmons werd ingerekend, ging de Fransman Valentin Ferron ervandoor. Op de vlakke weg richting het slotklimmetje keerde de controle terug nadat UAE Team Emirates op kop ging rijden van het peloton en daardoor had Ferron geen schijn van kans.

Op de niet al te steile slotklim was het hollen en stilstaan. Evenepoel probeerde het, Kelderman viel aan en ook Richie Porte demarreerde. Eén renner zat telkens vooraan, maar ondernam weinig: Pogacar. De Sloveen hield zijn kruit droog tot Victor Lafay in de slotkilometer aanging. Pogacar counterde de Fransman en reed met één verschroeiende versnelling naar de dagzege.

Achter hem kwam Jonas Vingegaard nog dichtbij, maar de Deen strandde net als Lafay en Remco Evenepoel op twee seconden van de ongenaakbare Pogacar. De Tourwinnaar pakt ook de blauwe leiderstrui over van Filippo Ganna. Op een achtste plek was Kelderman de beste Nederlander.

Nieuws
  • Cor Vos