Van de paus tot epoproducent: de 7 meest opzienbarende wielersponsoren die wij konden vinden

We doken eens in het nabije en verre verleden wat betreft wielersponsoren. We werden niet teleurgesteld...

sauna diana

Een Roemeense ex-schaatster wil via Only Fans geld binnenhalen om haar olympiche wielerdroom waar te maken. Een opmerkelijke vorm van sponsoring, maar in het roemruchte verleden van de wielersport zijn er veel meer ehh.. aparte sponsoren te vinden. Een mooie greep uit het verre en nabije verleden!

1) Sigarettenmerk Boule d'Or sponsorde jarenlang een Belgische wielerploeg

Van 1979 tot en met 1983 sponsorde het Belgische sigarettenmerk een ploeg waar onder andere oud-wereldkampoen Freddy Maertens voor reed.

Alhoewel roken in die jaren nog niet zo aan banden was gelegd als nu gold er in Frankrijk al wel een verbod op reclame voor tabak. Om toch in de Tour te rijden onder de naam Boule d'Or vonden de Belgen een slimmigheidje uit: er was een chocolademerk met dezelfde naam, onder wiens naam ze reden in Frankrijk.

Het shirt van Boule d'Or. | Beeld: magliamo.be (daar ook te koop)

2) Ken je Orica-Greenedge nog? Nou, Orica maakt dus exlosieven..

De Australische ploeg die we nu kennen als BikeExchange-Jayco had van 2012 tot en met 2017 het bedrijf Orica als eerste titelsponsor en dat bedrijf uit Melbourne maakt dus springstoffen voor civiele toepassingen, voornamelijk in de mijnbouw. Was een prima ploeg voor explosieve renners dus!

Esteban Chaves wint de Ronde van Lombardije in het shirt van Orica. | Beeld: Cor Vos

3) Amgen sponsorde jarenlang de Tour of California

En Amgen is een geneesmiddelenfabrikant die onder andere producent is van... EPO. Jeweetwel, het wielerwondermiddel dat eigenlijk een medicijn is dat bijvoorbeeld mensen die chemotherapie ondergaan, maar in de jaren '90 en '00 gemeengoed was in het peloton.

Dat mannetje in het logo gaat inderdaan behoorlijk hard...

4) MTB-ploeg Promosport met xHamster als subsponsor

En xHamster is een... pornosite. Jaja, de downhillers van dit team zijn NSFW. Zo aan de foto te zien lijken ze er niet echt mee te zitten - en waarom zouden ze ook.

Het tenue van de downhillers met xHamster daar prominent op

5) De pausploeg Amore & Vita

Jazeker, er is een door het Vaticaan gesponsorde wielerploeg. Amore & Vita betekent Liefde & Leven, waarmee het Vaticaan het standpunt wat betreft abortus en euthanasie uitdraagt. De ploeg rijdt tegenwoordig onder Albanese licentie.

Om het allemaal nog wat gekker te maken: van 2006 tot 2009 was McDonald's de subsponsor van de ploeg (blijkbaar had de Amerikaanse fastfoodgigant geen probleem met het standpunt van het Vaticaan...).

Een shirtje uit één van die jaren. | Beeld: koerstruien.nl

6) Baby-Dump Cycling Team

Het continentale Nederlandse team dat nu onder de naam Alecto rijdt, heette van 2013 tot en met 2017 Baby-Dump, een outletzaakin baby-artikelen. Niets aan de hand zou je zeggen, ware het niet dat het voor Engelstaligen wel een beetje gek is, omdat babydump zoveel betekent als babypoep...

7) En uiteraard de beruchte Sauna Diana-ploeg

Sauna Diana is een luxe seksclub in de Noord-Brabantse plaats Zundert - inmiddels heet het Club Diana - in 1978 opgericht door het echtpaar Corrie en Frans Siemons. In de jaren '80 en '90 sponsorden ze een amateurwielerploeg en waren waren met hun ploegbus aanwezig in de Tour de France. Sauna Diana stopte in 1997 met haar activiteiten in de wielersport.

Langs de legendarische bus van Sauna Diana in de Tour. | Beeld: Cor Vos

Ken jij nog meer bizarre of grappige sponsordeals in wielerland? Laat het ons vooral weten op redactie@wielerrevue.nl! Wie weet kunnen we een vervolgartikel maken met nog meer van deze deals die, hoe vreemd ze soms ook zijn, de wielersport toch kleur geven.

Beeld: Cor Vos