Tour | Eddy Planckaert: 'Van Aert moet niet meer van die zotte inspanningen doen'

De Belg maakte z'n 'comeback' op tv en deed meteen van zich spreken...

Tour de France 2022 stage 8

Eddy Planckaert nam een sabbatical als wieleranalist en was dus niet te zien bij Sporza in de voorjaarsklassiekers. Maar gisteren was de olijke Belg terug bij Vive le Velo. Uiteraard zat hij er niet bij om alleen maar ja en amen te zeggen.

De tweevoudig etappewinnaar in de Tour de France sprak natuurlijk vooral over Wout van Aert. Allereerst stak hij uiteraard de loftrompet over zijn landgenoot van Jumbo-Visma.

"Vanaf het moment dat de aankomst wat zwaarder is dan staat er gewoon geen maat op. Het is een wereldwonder. Ik wil hier nu niets dramatiseren, maar hij kan gewoon elk jaar zeker 5 of 6 ritten winnen in de Ronde van Frankrijk."

"Hinault en Merckx vertelden het onlangs nog dat wanneer hij nog een paar kilo scherper staat er misschien wel meer in zit dan ritten winnen. Als het parcours niet te zwaar is en er zitten een paar tijdritten in dan durf ik niets te voorspellen."

Het is Planckaert wel een doorn in het oog dat Van Aert twee klassementskopmannen in z'n ploeg heeft. "Van Aert had een geweldige Van Hooydonck die berenwerk verzet heeft, maar eigenlijk moet hij zo een volledige ploeg krijgen", is hij kritisch op Jumbo-Visma.

En ook Van Aert zelf kreeg toch ook nog even de wind van voren. Daarvoor grijpt Planckaert terug naar de rit van donderdag met aankomst in Longwy, toen Van Aert aan een monsterontsnapping begon.

"Van Aert had daar zo geen zotte inspanningen moeten doen. Gelukkig heeft hij een grote voorsprong in het groen, maar zo een zaken kan ik niet begrijpen. Als ploegleider heb je de plicht om hem terug te roepen. Hij kon absoluut die rit winnen."

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022