Tour | Loodzware slotklim! Alles wat je moet weten over etappe 11: Albertville-Col du Granon

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Het aftasten is gedaan, want op op de derde dag in de Alpen is het man tegen man. Een slechte dag kan niet meer worden verbloemd op de loodzware slotklim: de Col du Granon.

De renners krijgen wel de tijd om warm te draaien, want de eerste vijftig kilometer van de in totaal 149 zijn overwegend vlak. Dan volgt een steile klim van drie kilometer, maar het grote werk begint op een kleine tachtig kilometer van de streep.

Te beginnen met de Col du Télégraphe (11,9 kilometer aan 7,1 procent) die wordt gevolgd door de Col du Galibier (17,7 kilometer aan 6,9 procent). Op de Galibier ligt op 2642 meter hoogte ook het hoogste punt van de ronde. De renner als eerste aan de top krijgt de Souvenir Henri Desgrange.

De zwaarste beklimming – of in elk geval met de meest indrukwekkende stijgingspercentages - van de dag wacht nog met de Col du Granon (11,4 kilometer aan 9,2 procent). De klassementsrenners hebben in de dertig kilometer voorafgaand even de tijd om te herstellen in de afdaling van de Galibier, maar bergop zullen ze ongetwijfeld al gevoeld hebben hoe laat het is.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de Col du Granon

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 16.40 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.30 uur binnen.

Wielerhistorie

Na de bekendmaking van het Tourparkoers kopte Sporza op de website: wordt ‘vergeten reus’ scherprechter van de komende Tour de France? Die vergeten reus is de Col du Granon, in 1986 voor het laatst beklommen in de grootste koers ter wereld.

Wellicht dat het weglaten van de Granon ermee te maken had dat nationale held Bernard Hinault op deze klim zijn laatste gele trui verloor aan ploegmaat Greg LeMond. Of aan het feit dat de Fransman Joël Pelier na de finish op de monsterachtige beklimming in elkaar zakte en na een hartmassage pas weer bijkwam.

Hoe dan ook: de Col du Granon is een beest. De dagzege ging dat jaar overigens naar de Spanjaard Eduardo Chozas.

Op een 34ste plek kwam toenmalig wereldkampioen Joop Zoetemelk over de streep. Op liefst veertien minuten van Chozas. Zeker wat betreft het rijden van klassementen zat Zoetemelk op dat moment in de nadagen van zijn carrière.

Zoetemelk heeft een aparte band met de Col du Granon. De Tourwinnaar van 1980 woonde jarenlang aan de voet van de klim en gebruikte de Col du Granon regelmatig om zichzelf te testen. "Als ik daar lekker omhoogkwam, dan wist ik dat ik goed genoeg was om de Tour de France te winnen", vertelde hij eens.

Trivia

Albertville mag dan een stad in Frankrijk zijn met nog geen 30.000 inwoners, maar onder sportliefhebbers over de wereld is het een bekende naam. In 1992 werden in Albertville immers de Olympische Winterspelen georganiseerd.

De schaatswedstrijden werden in het Stade de Patinage Olympique verreden, maar na de Olympische Spelen werd de schaatsbaan bij gebrek aan interesse voor de sport omgetoverd tot een atletiekbaan. Een leuk feitje: de kussens van de schaatsbaan in Albertville werden vervolgens gebruikt door De Uithof in Den Haag.

De belangrijkste herinnering aan de Olympische Spelen van 1992 is het Maison des Jeux Olympique d’Hiver. In de Tour de France diende Albertville één keer als aankomstplaats. In 1998 versloeg Jan Ullrich zijn concurrent Marco Pantani na een behoorlijk gekke sprint, waarin de Italiaan de ritzege waarschijnlijk cadeau deed.

Als startplaats is de wintersportplaats een stuk populairder voor Tour de Franceorganisatie ASO. Sinds 2016 mocht Albertville de Tour de France liefst vijf keer – inclusief dit jaar – verwelkomen.

Tour de France
  • Beeld: ASO