Tour | Sprinten! Alles wat je moet weten over etappe 15: Rodez-Carcassonne

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Door organisatie ASO wordt de 200 kilometer tussen Rodez en Carcassonne aangemerkt als een kans voor de sprinters. Koersdirecteur Christian Prudhomme vertelt dat de wegen rondom Carcassonne vaak heuvelachtig zijn, maar volgens de Fransman is de route dit jaar een kolfje naar de hand van de sprintersploegen.

Prudhomme stelt één voorwaarde: ze zullen er hard voor moeten werken om sterke vluchters onder controle te houden. Zeker de beginfase loopt redelijk op en af, maar welke renners hebben na de loodzware tweede week nog zin om energie te stoppen in een aanvalspoging?

Op zo’n vijftig kilometer van het einde ligt nog een flink obstakel van zo’n tien kilometer, maar het vals plat zal de redelijk klimmende sprinters weinig angst inboezemen. Het mag dus niet echt een naam hebben, want gezien de weinige kansen die de sprinters deze Tour de France krijgen, zal de vijftiende rit hoogstwaarschijnlijk in een sprint eindigen.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de slotkilometers

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.39 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 18.04 uur binnen.

Wielerhistorie

Wie naar Greg Van Avermaet zoekt op ProCyclingStats en de erelijst van de Belg aanklikt, ziet een tweedeling. Een kantelpunt. Voor 2015 won hij weliswaar al een rit in de Vuelta a España en Parijs-Tours, maar de rest van zijn overwinningen – met alle respect – werden vooral behaald in minder grote koersen.

Van Avermaet stond lange tijd vooral bekend om zijn vele ereplaatsen. Altijd was er wel één iemand beter. Tot die zomerdag in 2015. In Rodez versloeg hij eindelijk de absolute wereldtop. Op het steile slotklimmetje knalde hij iedereen behalve Peter Sagan uit het wiel, maar ook de Slowaak had niet de kracht meer om nog over Van Avermaet te komen. En toch, vanuit tactisch oogpunt noemt Van Avermaet het kantelpunt in zijn loopbaan een domme sprint.

“Ik deed alles fout wat ik maar fout kon doen. Ik reed de hele tijd op kop met Sagan in mijn wiel. Normaal kun je dan nooit winnen. Maar ik won wel. Eigenlijk was het een zege die typisch was voor mij: niet opgeven, blijven gaan en dan maar zien waar je strandt.” Eindelijk strandde Van Avermaet eens aan de goede kant van de streep. BMC-manager Jim Ochowicz had op het moment zelf nog niet door wat de zege in Rodez betekende.

“Vandaag weet ik wel dat dat een absoluut keerpunt in zijn loopbaan was. Tot Rodez was Greg een ongelooflijke atleet, maar wel eentje die niet goed wist hoe hij wedstrijden moest afmaken.”

Nadien reed Van Avermaet nog een palmares bijeen om u tegen te zeggen. Hij won twee keer Omloop Het Nieuwsblad, kroonde zich tot olympisch kampioen, kwam als eerste over de streep in Parijs-Roubaix, won Gent-Wevelgem en schreef nog een extra Touretappe op zijn naam.

Trivia

Als een must see wordt het aangemerkt: het museum Soulages. Kunstliefhebbers kunnen zich in dit museum vergapen aan het werk van een van de beroemdere Franse schilders: Pierre Soulages.

De in 1919 in Rodez geboren Soulages liet honderden werken na voor het museum van zijn stad, waaronder schilderijen en dozen met glas-in-loodramen. Soulages – die nog steeds in leven is – trok in 1938 naar de hoofdstad Parijs om zijn droom als kunstenaar na te jagen. In Parijs raakte hij geïnspireerd door grootheden als Pablo Picasso en Paul Cézanne.

Na zijn militaire dienst in de Tweede Wereldoorlog trok hij definitief naar Parijs, maar hij zou zijn geboortegrond niet vergeten. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig maakte hij bijvoorbeeld 104 glas-in-loodramen voor de Romaanse abdijkerk van Sainte Foy in het plaatje Conques, gelegen zo’n dertig kilometer van Rodez.

Soulages staat vooral bekend om het gebruik van zwart in zijn schilderijen. Zo komt hij ook aan zijn bijnaam: ‘De Schilder van het Zwart.’ In het museum gewijd aan Soulages zit het haute-cuisinerestaurant Café Bras van chef-kok Sébastien Bras.

Tour de France
  • Beeld: ASO