Tour | Pyreneeënklassieker! Alles wat je moet weten over etappe 18: Lourdes-Hautacam

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Het is een loodzware Tour de France geweest met meerdere zware ritten door de Alpen en vooral de nodige etappes met boobytraps, maar het einde van het zware klimwerk is in zicht. Eerst moeten de renners – en dan vooral de sprinters – de achttiende etappe nog zien te overleven.

Ze hebben de nodige tijd om erin te komen, want de eerste zestig kilometer van de in totaal 143 zijn overwegend vlak. Maar dan kan het spektakel beginnen met de Col d’Aubisque en de Col du Soulor. Die combinatie werd in 2018 ook beklommen, maar dan andersom.

De Col d’Aubisque is 17,2 kilometer aan 6,9 procent. De beklimming loopt redelijk onregelmatig. Na een afdaling van vijf kilometer wacht een stukje van de Col du Soulor. Daar zal weinig gebeuren en na een steile afdaling, ligt het volgende zwaartepunt van de etappe: de Col de Spandelles.

Een onbekende col in de Tour de France, maar daarmee niet minder zwaar. De 10,4 kilometer aan 8,1 procent zal na bijna drie weken koers slachtoffers eisen. De eerste kilometer gaat aan 10,4 procent omhoog, terwijl ook het slot van de klim niet misselijk is. En dan moet de Hautacam nog komen. De Hautacam kent vooral een zwaar middenstuk en is met 13,7 kilometer aan 7,8 procent een waardige laatste zware col van deze Tour de France.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.25 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.54 uur binnen.

Wielerhistorie

De toppers Lance Armstrong, José Maria Jimenez en Richard Virenque naderden met rassenschreden, maar ze kwamen te laat.

Op 10 juli 2000 viel alles op z’n plek voor Javier Ochoa tijdens de tiende etappe van de Tour de France. Op de Hautacam boekte hij de grootste zege uit zijn loopbaan. En voor de renner uit Barakaldo viel het nadien niet vaak meer op z’n plek. Niet in de wielersport, maar ook niet in het leven in het algemeen.

In 2001 werden hij en zijn broer Ricardo op training aangereden door een auto. Zijn broer was op slag dood door een gesprongen slagader, terwijl Javier na twee maanden coma ontwaakte met het nieuws dat zijn steun en toeverlaat er niet meer was.

Door het ongeluk kon Otxoa zijn wielerloopbaan vergeten. Hij was dusdanig toegetakeld dat hij niet meer op professioneel niveau kon wielrennen. Sterker nog, hij kon niet eens op zichzelf leven en raakte volledig afhankelijk van zijn ouders.

Wel ging hij verder in het paralympische circuit. Hij was actief op de Olympische Spelen van 2004 en 2008. Daar won hij een gouden en zilveren medaille. Voor even was hij dolgelukkig, maar het ongeluk was nog niet gedaan. Na de Olympische Spelen van 2008 werd hij ziek. Een ziekte waaraan hij in 2018 net voor zijn 44ste verjaardag zou bezwijken.

Toen de Tour de France in 2008 eindigde op de Hautacam werd Otxoa in het zonnetje gezet door de Tourorganisatie. Hij vertelde toen dat hij nog maar twintig procent kon herinneren van wat er was gebeurd op die tiende van juli in 2000.

Trivia

Voor een wederopstanding deze Tour de France is het laat, maar misschien dat de startplaats sommige renners inspiratie geeft. Iedereen kent Lourdes. Voor de een is het een bedevaartsoord, voor de ander een soort Lloret de Mar maar dan voor katholieke feestgangers.

Maar waarom is Lourdes eigenlijk heilig verklaard? Dat zit als volgt. In 1858 verklaarde Bernadette Soubirous – ook geboren in Lourdes – dat ze verschillende verschijningen had gezien van een ‘witte dame.’ Soubirous heeft nooit verklaard dat ze de Heilige Maagd Maria heeft gezien, maar volgens de overlevering was het wel de moeder van Jezus.

Ze zou de Heilige Maagd Maria gezien hebben bij de Grot van Massabielle, wat tegenwoordig een toeristische trekpleister is geworden en een heilige plaats voor miljoenen pelgrims over de wereld. De Grot van Massabielle trekt jaarlijks zo’n zes miljoen pelgrims aan.

Zij komen er om te bidden, maar ook om zich te wassen met het bronwater bij de grot die volgens katholieken een helende werking heeft. Veel pelgrims lopen langs de grot waarna ze vervolgens met hun hand langs de grotwand gaan. In 2018 werd de genezing van een non als wonder erkend. Het was de zeventigste goddelijke genezing in 160 jaar Lourdes.

Tour de France
  • Beeld: ASO