Tour | Sterk UAE in heerlijke rit, maar Pogacar pakt maar 4 seconden terug

Een korte etappe die nooit stil viel. Heerlijk! En wat een sterke McNulty zeg in deze Bjergetappe...

Tour de France 2022 stage 17

De vroege vlucht... Nee wacht, in de zeventiende etappe van de Tour gebeurde er iets geks. Niks vroege vlucht in deze korte maar zeer pittige bergrit - of moeten we zeggen Bjergrit, daarover later meer. Het was 60 kilometer koers voor er een groepje wegreed.

En dan nog kreeg dat groepje ook geen minuten voorsprong zoals we gisteren en in andere bergetappes zagen. UAE heeft nog maar vier man over, maar Mikkel Bjerg telde vandaag voor drie. Onder zijn tempo bleef de kop van koers steeds in zicht en zouden de klassementsmannen voor de dagzege strijden.

Ook sterke McNulty

Al op de voorlaatste klim raapte McNulty, die het commando overnam van Bjerg, de vooruitgeschoven mannen op. En dat waren niet de minsten, want onder andere Lutsenko,Uran en Bardet hadden voor de aanval gekozen.

Met alleen nog Pogacar en Vingegaard in het wiel reed McNulty naar de top van de Col de Val Lauron-Azet. De Deense geletruidrager zat dus geïsoleerd op 20 kilometer van de aankomst. Vlak voor de top testte Pogi nog even voor een aanval in de afdaling, maar de drie daalden samen af met een voorsprong van al een minuut op de 'Groep Thomas'.

Slotklim

Op de slotklim naar Peyragudes (voor de derde keer deze Tour naar een vliegveld op hoogte) was het lang wachten op een aanval van Pogacar, maar die kwam er niet. Het werd een sprint voor de ritzege in de steile slotfase.

In die sprint ging Vingegaard als eerste aan, maar de explosievere Sloveen ging erop en erover. Dankzij de bonificatie boekte Pogacar vier seconden tijdwinst in het algemeen klassement. Hij staat nu op 2 minuut 18.

Daguitslag en algemeen klassement (klik op GC)

Results powered by FirstCycling.com

Morgen staat er opnieuw een niet al te lange etappe (143 kilometer) door de Pyreneeën op het programma. Dan staan er zelfs twee cols van buitencategorie op het programma: de Aubisque en Hautacam (finish). Daartussen beklimmen de renners ook nog de Col de Spandelles, een klim van eerste categorie.

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022