HomeVuelta a EspañaVuelta | Weer zo'n monstercol... Alles wat je moet weten over etappe...

Vuelta | Weer zo’n monstercol… Alles wat je moet weten over etappe 3: Breda-Breda

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Waar op de tweede dag met de Amerongse Berg al een flinke col moest worden bedwongen, daar zit op dag twee de Rijzendeweg in het parkoers, die van 10 meter boven NAP naar maar liefst een hoogte van 25 meter boven de zeespiegel stijgt. Dat gebeurt in 400 meter. De wiskundigen onder ons weten genoeg: een stijgingspercentage vabn 3,7 procent.

De rit loopt door plaatsen als Chaam, Made, Huijbergen en Rucphen. Allemaal plekken die op een bepaalde manier verbonden zijn aan de wielersport. De sprinters zullen er alles aan gelegen zijn om het daadwerkelijk tot een massaspurt te laten komen, want de volgende kans wacht pas in de elfde etappe.

Koersdirecteur Escartín verzekert dan ook dat het in een sprint eindigt. De laatste keer dat er een wielerevenement in Breda werd georganiseerd, was in 2016 toen Rohan Dennis de tijdrit van de Eneco Tour wist te winnen.

Profiel

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.04 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.28 uur.

Wielerhistorie

Hoewel we de Amstel Gold Race kennen als een koers over kronkelige wegen in het zuiden van Limburg, startte de eerste editie van de grootste koers van Nederland in Breda. In 1966 was Jean Stablinski de eerste winnaar van de Gold Race.

In eerste instantie wilden de organisatoren een wedstrijd houden tussen Amsterdam en Maastricht, maar dat bleek vanwege de afstand niet bepaald haalbaar. Doordat het toen ook nog Koninginnedag was, werd het peloton meermaals omgeleid en daardoor was de eerste Gold Race meer dan vijftig kilometer langer dan gepland.

Het jaar nadien vond de start niet meer plaats in Breda, want de organisatie koos voor het in Oost-Brabant gelegen Helmond. Zodoende kwam het peloton sneller aan in de Limburgse heuvels.

Trivia

Op de website welkominbreda.nl staat het onomwonden: La Vuelta brengt fietsen en feest samen in Breda. En van feesten houden ze wel in de bruisende stad. Vanaf honderd dagen voor de Vuelta-finish aldaar zijn er allerlei evenementen georganiseerd.

‘Van fietsen in het groen tot verrassende activiteiten met een Spaans historisch tintje. Een feest van, voor en door de stad waar iedereen de Bredase gastvrijheid kan beleven’, schrijft de website. De Vuelta-rit met begin en einde in Breda gaat hoe dan ook een wielerfeest worden. Laat dat maar over aan de inwoners van Breda.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Belgische renner Julian Mertens in kunstmatige coma na ongeval op training

Team Bingoal WB meldt op sociale media dat de 25-jarige Belgische renner Julian Mertens...

Victor Campenaerts maakt zich gereed voor comeback: ‘Soms dacht ik echt: wat doe ik met mijn leven?’

Victor Campenaerts liep een breuk in zijn wervelkolom op na een valpartij in Bredene...

Lotto Dstny wil af van Ridley: financieel ongenoegen en problemen met materiaal zorgen voor spanningen

Lotto Dstny rijdt al 12 jaar rond met de fietsen van het Belgische Ridley....

📸 Bahrain-Victorious trekt met nieuwe outfit én fiets naar Tour

De laatste jaren maken veel WorldTour-ploegen er een gewoonte van om voor een grote...

Meer zoals dit

Vuelta-parkoers bekend en het Monster zit er weer in: hier lees je alles over de Angliru (en andere zware bergritten)

Deze berg, wat een hel! We hebben toch wel een beetje medelijden met de renners... (maar het is natuurlijk ook fantastisch!)

De Leeuw van Vlaanderen als social media hit

Tijdens de tour hebben we mogen genieten van 'Out Of Context Karsten en Jeroen',...

Einde Vuelta, maar niet getreurd: deze koersen komen het leven kleuren tussen Vuelta en WK

Ronde van Luxemburg Deze vijfdaagse koers bestaat uit vier heuveletappes en een tijdrit van bijna...