Opvallend: ploegleider Anna van der Breggen klopt meerdere rensters SD Worx en wordt tweede in gravelwedstrijd

Anna van der Breggen zit alweer een tijdje in de ploegleidersauto, maar kan zelf ook nog steeds heel hard fietsen! 

anna van der breggen lacht

Anna van der Breggen is pas 34, maar het is toch alweer drie jaar geleden dat ze haar laatste profkoers reed. Ze stapte naar haar prachtige carrière met vier keer eindwinst in de Giro Donne, twee wereldtitels, een olympische titel en maar liefst zeven keer de Waalse Pijl direct in de ploegleidersauto bij SD Worx.

Traka 100

Ook daar beleefde ze inmiddels al vele successen. De ploeg domineert immers het vrouwenwielrennen, al is de alleenheerschappij dit seizoen wat minder.

Ondertussen kruipt Van der Breggen nog regelmatig zelf op de fiets. Tijdens parkoersverkenningen is ze regelmatig aan de zijde van Vollering, Kopecky en Wiebes te vinden.

Maar echt racen deed ze niet meer. Tot afgelopen weekend. Zondag deed ze in Spanje mee aan de inmiddels befaamde gravelwedstrijd Traka in de omgeving van Girona (Catalonië). Ze reed niet de langste afstand (360 kilometer), maar koos voor de 100 kilometer.

Alleen Schreiber beter dan Van der Breggen

Dat deed ze niet alleen, want Van der Breggen was mee op een trainingskamp van haar ploeg. Aan de koers deden naast Van der Breggen vier actieve rensters van SD Worx-Protime mee: Lorena Wiebes, Lonneke Uneken, Femke Markus en Marie Schreiber.

Die laatste won de koers afgetekend. De jonge Luxemburgse is in de winter ook crosser, dus kan wel uit de voeten op het gravel. Maar negen minuten achter haar was... Anna van der Breggen de nummer twee in Girona.

Ze reed nummer drie Markus op een minuut en Lonneke Uneken, die een verleden op de baan heeft, kwam op tien minuten van Van der Breggen als zevende over de meet. Lorena Wiebes kwam ten val - zonder al te veel erg - en gaf na zestien kilometer op.