Maak kennis met Jumbo Visma-revelatie Attila Valter: 'Mijn droom is een grote ronde winnen'

Attila Valter is een van de nieuwe aanwinsten van Team Jumbo-Visma dit jaarr. Volgens Merijn Zeeman is hij een kroonjuweel.

Strade Bianche men elite 2023

De Hongaar deed het geweldig in Strade Bianche en werd uiteindelijk vijfde. Valter heeft volgens sportief directeur Merijn Zeeman veel potentieel. "We volgen Attila al enkele jaren. Zowel in wedstrijden als in verschillende tests hebben we gezien dat hij een groot potentieel heeft. We kijken ernaar uit om met hem te gaan samenwerken en hem verder te laten groeien."

In aanloop naar de Giro d'Italia van dit jaar, die startte in zijn thuisland Hongarije, sprak Wieler Revue met Valter. We zetten de mooiste passages uit dat interview op een rijtje.

Hongaarse wielrennen

"Mijn vader is coach en iedereen in mijn woonplaats kende ons, waardoor het op de lagere school niet gek was dat ik als sport fietste. Op de middelbare school ging ik naar een speciale sportschool. Ik zat daar met voetballers, handballers, zwemmers en gewichtsheffers. Daar was ik de enige van vijfhonderd atleten die aan wielrennen deed.

"Daar was ik de uitzondering. Ik moet zeggen dat ik zelf ook zelden wegwielrennen keek, want ik was meer van het mountainbiken. Ik was groot fan van Julien Absalon en supporterde ook voor Jaroslav Kulhavy, die vanuit het niets goud won op de Olympische Spelen van Londen."

Mountainbikeloopbaan

“Als je een bepaald niveau haalt als Hongaar, moet je wel koersen in het buitenland om je verder te ontwikkelen. Ik dacht dat ik het mountainbiken zou gaan missen, maar dat valt mee. Een vierde plaats in Strade Bianche is zoveel groter dan vierde worden in een World Cup op de mountainbike. Pas als junior reed ik mijn eerste wegkoers."

Ambities grote rondes

"Ik zal een nog iets grotere motor moeten opbouwen en vooral mijn tijdrit moet beter. Mijn droom is om een grote ronde te winnen, het liefst de Tour de France, maar ik stel mezelf ook realistischere doelen. Eén belangrijke daarvan is om in alle drie de grote rondes minstens één etappe te winnen.”

Vader

"We trainen vaak samen. Hij heeft een E-bike gekocht en samen kunnen we dan snel rijden. Ik bedank hem vaak in de media. Als ik over prestaties spreek, zeg ik: ‘We werden vierde in Strade Bianche.’ Of: ‘We droegen de roze trui.’ Hij heeft veel tijd, energie en geld in mij gestoken zonder dat hij me druk oplegde."

"Geen moment ben ik het plezier in de sport kwijtgeraakt, terwijl andere jongens wel eraan ten onder gingen. Mijn vader heeft geweldig werk geleverd en ik hoop dat hij de volgende generatie op eenzelfde manier kan opleiden. Hij heeft een eigen ploeg en helpt ook de nationale federatie met klusjes. Ik hoop dat we samen verder eraan kunnen bijdragen dat de wielersport in Hongarije nóg populairder wordt.”

Studie

Valter heeft ook een diploma Sportmanagement om op terug te vallen. Met de studie begon hij in 2017. Op dat moment denkt hij niet eens aan een carrière als professioneel wielrenner. "Als ik klaar zou zijn met mijn studie, zou ik vanzelf minder gaan wielrennen. Alleen toen ik afstudeerde, zat ik al in de WorldTour. Ik wilde natuurlijk niet meer stoppen met mijn studie, want anders had ik drie jaar vergooid en het is sowieso handig om iets achter de hand te hebben."

"Het geeft rust dat ik weet wat ik kan doen als ik ineens slechte jaren krijg of een zware crash heb. Ik denk erover na om verder te studeren, maar met dit diploma – en dat is slecht om te zeggen – kan ik met mijn naam sowieso ergens terecht. Als ik morgen stop, kan ik zo een functie krijgen bij de nationale wielerfederatie of het olympisch comité."

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023