Nee, laten we eerlijk zijn. Een maand voor het WK zijn er nog veel vraagtekens rondom de Nederlandse selectie voor het WK in Wollongong. Tom Dumoulin had een rol van betekenis kunnen spelen maar stopte, Bauke Mollema doet het top in tijdritten maar zakte er in de Deutschland Tour bergop ook doorheen en de grootste vraag: hoe staat kopman Mathieu van der Poel ervoor na zijn dramatische Tour de France?
Het zijn vragen waar bondscoach Koos Moerenhout zich ook mee bezighoudt. Op het eerste oog zijn er drie zekerheden in de selectie: Van der Poel, Van Baarle en Mollema. Hoe ziet de ideale selectie eruit? Wij dachten er alvast over na.
Mathieu van der Poel (kopman)
Om Mathieu van der Poel kun je simpelweg niet heen. In het voorjaar hebben we kunnen zien hoe snel de renner van Alpecin-Deceuninck in vorm kan raken. Hij is de enige renner die wereldkampioen kan worden terwijl hij niet aan honderd procent is.
Dylan van Baarle (finale)
Gezien de kracht van verschillende landen moet Van der Poel - als hij zelf goed genoeg is - over enkele teamgenoten kunnen beschikken in de finale. Een beetje eenzelfde scenario als vorig jaar in Leuven, waar Van Baarle zilver won. Het parkoers in Australië is iets zwaarder, maar een hele goede Van Baarle zou het moeten kunnen overleven.
Bauke Mollema (finale)
Idealiter zou er nóg een mannetje bijzitten in de finale. De meest geschikte kandidaat daarvoor is Bauke Mollema. De laatste maanden valt hij echter vooral op door zijn goede tijdritten en minder door zijn goede prestaties in ritten van lijn. Al kun je op Mollema eigenlijk altijd wel bouwen.
Wilco Kelderman (finale)
Wilco Kelderman laat nog geen hele goede indruk achter in de Vuelta a España, maar krijgt toch een plekje in onze selectie. Over het algemeen is de renner van BORA-hansgrohe zeer constant en hij liet eerder dit jaar tijdens de Giro d'Italia zien zijn hand niet om te draaien om te knechten. Is ook vrij explosief en moet het dus in zich hebben een finale te rijden.
Thymen Arensman (pré finale)
Aangezien Thymen Arensman ook uitstekend voor de dag komt als tijdrijder, zal hij nu Dumoulin gestopt is waarschijnlijk ook uitkomen in de race tegen de klok. Het zou dan ook logisch zijn dat hij de wegwedstrijd rijdt. Arensman moet daar een rol in de pré-finale kunnen vervullen en als hij echt goed is, kan hij wellicht nog langer mee.
Gijs Leemreize (pré finale)
Omdat renners als Koen Bouwman (knieblessure) en Wout Poels (corona) de voorbije weken gekwakkeld hebben, kiezen we voor nog een jonkie in de selectie. Gijs Leemreize brak definitief door met een indrukwekkende prestatie in de Giro d'Italia en liet onlangs in de Deutschland Tour met een veertiende plek zien weer in vorm te zijn.
Danny van Poppel (laten meevoeren)
Met vierduizend hoogtemeters zal het een zwaar WK worden, maar de koersdirecteur sluit niet uit dat er een sprinter aan de haal gaat met de zege. Een sprinter van het type Michael Matthews. Voor Jakobsen, Groenewegen en ook Kooij is het simpelweg te zwaar. Van der Poel heeft uiteraard een goede sprint, maar ook Danny van Poppel heeft snelle benen en kan bovendien wat klimkilometers verstouwen. Werd dit jaar nog zestiende in de Ronde van Vlaanderen. Kan ook de lead-out nog voor zijn rekening nemen als het onverhoopt tot een sprint komt.
Robert Gesink (wegkapitein/achtervolger)
Met een topfavoriet als Mathieu van der Poel in de ploeg zal er hoe dan ook naar je gekeken worden om het nodige werk op te knappen vroeg in de wedstrijd. Een type Tim Declercq bij België. Hoewel al vroeg in de race de zwaarste klim van de dag opdoemt, zou voor die rol Robert Gesink geschikt zijn. Een renner met een grote motor. Of de knuppel moet op 230 kilometer van de meet al in het hoenderhok worden gegooid, maar normaliter zou Gesink die klim moeten overleven.
- Photo NV/PN/Cor Vos © 2021