Opvallende constatering Tom Steels: 'Door schansspringverleden ligt schrikgehalte Roglic misschien laag, waardoor hij veel risico neemt'

Primoz Roglic moest de Vuelta a España verlaten na een crash. Het was niet zijn eerste valpartij van de laatste jaren.

La Vuelta ciclista a Espana 22-16

Primoz Roglic is de laatste jaren niet al te gelukkig geweest. Meermaals kwam hij op belangrijke momenten ten val. In de zestiende etappe van de Vuelta a España was het weer raak. De Sloveen ging onderuit in de eindsprint. Daarmee is de grote strijd van de laatste week onthoofd. In Vive le Vélo ontstond een discussie waarom de Sloveen vaak onderuit gaat.

Onder andere Quick-Step Alpha Vinyl-ploegleider Tom Steels zat aan tafel. "Je kan niet zeggen dat Roglic niet met de fiets kan rijden. Sommige valpartijen zijn nu eenmaal niet te vermijden. In een peloton moet je al je zintuigen gebruiken. Als je een slingerbeweging ziet tweehonderd meter voor je, dan weet je dat het gaat komen. Dat zijn dingen die je maar moeilijk kan uitleggen. Je hebt dat of je hebt dat niet."

Steels haalt vervolgens wereldkampioen Julian Alaphilippe aan, die over een uitmuntende techniek beschikt. "Als je Alaphilippe in de regen naar beneden ziet rijden, dan kan je dat niet geloven. Maar Julian kan ook op zijn handen over tafel lopen."

Roglic heeft van kinds af aan geen ervaring opgedaan in het peloton. "Bij de jeugdcategorieën leer je heel veel op vlak van stuurmanskunst en anticiperen in een peloton. Die ervaring kon Roglic als jonge renner nooit opdoen. Iemand die schansspringt moet ongelooflijk veel moed hebben. Daardoor ligt zijn schrikgehalte misschien te laag en neemt hij iets te veel risico."

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022