Interview | Urska Zigart: 'Ik weet zeker dat Annemiek Tadej zeker voor een paar minuten onwijs pijn kan doen'

Ze is de vriendin van Tadej Pogacar, maar Urska Zigart is zelf ook een begenadigd talent. Alleen heeft ze één probleem: de techniek op de fiets.

Tour de France 2020 stage 21

Soms helpt Pogacar haar met adviezen. "Alleen realiseert hij zich niet dat het bij mij niet op een natuurlijke manier komt. Hij fietst al sinds zijn negende. Hij zegt dan: ‘Je moet spelen op de fiets.’ En dan reageer ik: ‘Ja, maar jouw spelen is van een heel ander niveau dan mijn spelen.’ Als we samen trainen geeft hij vaak tips. Hij kan zien waartoe ik fysiek in staat ben."

Zeker vroeger vond Zigart het niet makkelijk te vergeleken worden met haar vriend, beaamt ze. "Toen voelde ik de druk om net zo goed te zijn als hij is. Iedereen vergelijkt ons met elkaar en soms zat dat in mijn hoofd: wat zullen mensen zeggen als ik de koers niet finish? In het verleden kreeg ik vaak reacties dat ik prof ben geworden vanwege Tadej. Inmiddels heb ik bewezen dat ik zelf ook goed ben. Er zullen altijd mensen blijven die dat zeggen en soms is dat best moeilijk."

Annemiek van Vleuten

Vaak staat er wielrennen op in huize Pogacar-Zigart. En ja, soms moeten ze compromissen sluiten. "Tijdens de Vuelta was ook de Simac Ladies Tour. Eerst keken we de finale van de Simac Ladies Tour en dan pas gingen we over naar de Vuelta”, lacht Zigart. “Als ik erbij ben in koers, kijkt Tadej liever vrouwenwielrennen, ja."

"Hij is ook zeer onder de indruk van iemand als Annemiek van Vleuten. We trainen vaak samen en daardoor weet hij goed wat ik fysiek kan. Als hij Annemiek dan nog vijf of zes minuten voor de rest uit ziet rijden, dan beseft hij beter hoe goed ze is. Ik heb weleens met Annemiek getraind, maar daar was Tadej niet bij. Hij zou het zeker leuk vinden mocht dat gebeuren en ik weet ook zeker dat Annemiek hem toch zeker voor een paar minuten onwijs pijn kan doen."

Lees het hele interview met Zigart in de nieuwe editie van Wieler Revue. Daarin ook onder meer interviews met Ellen van Dijk, Fem van Empel, Puck Pieterse, Ilan Van Wilder en Louis Vervaeke! 

Magazine
  • Photo JDM/PN/Cor Vos © 2020