De cijfers van Mathieu van der Poel tijdens het WK Gravel

Mathieu van der Poel werd derde op het WK Gravel. Op gepaste afstand van Gianni Vermeersch en Daniel Oss. De cijfers van de wedstrijd.

UCI Gravel World Championships 2022 men

Het is dat Kevin Pauwels vroeger op alles 'bwoah' antwoordde, maar op de vraag hoe het eerste WK Gravel was, was een 'bwoah' ook wel op zijn plaats. De regie was drie keer niks, het parkoers was ook niet geweldig en het koersverloop met al twee goede mannen vooruit, was ook niet spectaculair. Althans dat waren toch veel geluiden die na afloop te horen waren.

Neemt niet weg dat je verdomd snel met een fiets moet kunnen rijden wilde je meedoen om de knikkers in Veneto. Dat blijkt wel uit de hoge gemiddelde snelheid van 37,5 kilometer per uur van winnaar Vermeersch, die in het dagelijkse leven uitkomt voor Alpecin-Deceuninck. Na afloop werden ook de cijfers van Mathieu van der Poel, die derde eindigde, online gegooid.

De Nederlander legde de 192 kilometer af in vijf uur en twaalf minuten. Daarbij trapte Van der Poel een gemiddeld vermogen van 340 watt. De piek-20 minuten legde hij af tegen een vermogen van 406 watt gemiddeld. Kortom, cijfers waarmee je kunt thuiskomen en waarvan het niet gek is dat de pure gravelspecialisten het niet konden bijbenen.

De sprint die Van der Poel nog uit zijn benen schudde in de strijd om de derde plek met Greg Van Avermaet, was ook behoorlijk indrukwekkend. Over vijf seconden trapte hij 1303 watt met een piekvermogen van 1542 watt. De sprints in de Ronde van Vlaanderen van 2020, 2021 en 2022 waren langer, waardoor het moeilijker te vergelijken is. Maar qua piekvermogen was de sprint tegen Wout van Aert in 2020 gelijkwaardig, terwijl in de sprint voor de Ronde van Vlaanderen van dit jaar zijn piekvermogen 1406 watt was.

Achtergrond
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2022