Werelduurrecordfiets Ganna in de verkoop (maar je moet er wel diep voor in de buidel tasten)

Voor wie ambities heeft om het werelduurrecord te breken (en een dikke portemonnee heeft)...

UCI Hour Record timed by Tissot attempt Filippo Ganna

Pinarello ontwikkelde speciaal voor de werelduurrecordpoging van Filippo Ganna een 3D-geprinte fiets met alle foefjes om je zo aerodynamisch mogelijk een uur te kunnen laten afzien: de BOLIDE F HR 3D.

En die fiets kun je nu zelf ook kopen. Niet de fiets waarop Ganna letterlijk zat, maar wel precies zo'n zelfde model, want Pinarello gaat de fiets 'gewoon' verkopen. Of ja, gewoon.. Je moet er wel wat voor over te hebben om zo aero te kunnen zijn: het kost je 75.000 euro.

Voor dat bedrag krijg je wel, zoals Pinarello 'm ronkend op de site aanprijst, 'de eerste 3D geprinte prestatiefiets, de snelste ter wereld. De fiets is niet zoals je zou verwachten van carbon, maar van scalmalloy, materiaal dat ook gebruikt wordt in de ruimtevaart en scheepvaart om 3D te kunnen printen. Het is een legering van scandium, aluminium en magnesium.

Je krijgt er voor die 75.000 euro ook nog een halve bultrug bij, want de geribbelde vorm van de zadelpen en -buis is gebaseerd op de vin van de walvisachtige. Onduidelijk is of je voor het geld ook de state-of-the-art-wielen van Princeton CarbonWorks erbij krijgt, maar daar kom je snel genoeg achter na een telefoontje met de Pinarello-dealer..

Materiaal
  • Photo Ivan Benedetto/SCA/Cor Vos © 2022