Column | Niet Annemiek van Vleuten, maar Pauline Ferrand-Prévot is de koningin van het vrouwenwielrennen

Onze redacteur gooit z'n kont tegen de krib. Volgens hem is niet Annemiek van Vleuten of Marianne Vos de koningin van het vrouwenwielrennen. Hij legt uit waarom Pauline Ferrand-Prévot die eretitel verdient.

UCI Gravel World Championships 2022 women

We kunnen er niet om heen, het vrouwenwielrennen is aan een stevige opmars bezig. En het zijn vooral Nederlandse renster die de sterren van het vrouwenpeloton zijn. Wat van Vleuten dit seizoen liet zien, heeft bij veel wielerfans de monden doen openvallen.

Maar voor de echte koningin van het vrouwenwielrennen moeten we de grens oversteken naar Frankrijk. Haar naam is Pauline Ferrand-Prévot en ze pakte onlangs haar vierde wereldtitel op amper twee maanden tijd waardoor ze nu al een totaal van tien(!) regenboogtruien in haar kast heeft hangen.

Het vrouwenwielrennen wint de laatste jaren sterk aan populariteit. Wedstrijden krijgen veel meer aandacht en organisatoren van grote wielerwedstrijden beginnen meer en meer edities voor vrouwen te organiseren. De eerste Tour de France en Vuelta voor vrouwen zijn een mijlpaal in de geschiedenis van de wielersport.

Ook bij de amateurs zien we veel meer dan vroeger dames op hun blitse bolide voorbij vlammen. Daarnaast heeft ondertussen bijna elke WorldTour-ploeg naast een mannenploeg, ook een vrouwenploeg.

Het zijn vooral Nederlandse vrouwen die de koers domineren. Toptalenten als Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Marianne Vos zijn de sterren van het vrouwenpeloton. Maar de strafste dame is toch wel de Française en alleskunner Pauline Ferrand-Prévot. Ze is actief op de weg, in het veld én op de mountainbike. Omdat ze zich de laatste jaren uitsluitend focust op het mountainbiken valt ze een beetje buiten de schijnwerpers.

Als we haar palmares er bij halen dan gaat u best even gaan zitten om niet achterover te vallen van verbazing. Het multitalent uit Reims werd op amper 23-jarige leeftijd wereldkampioene op de weg, in het veld én in het mountainbiken! Ze is daarmee de eerste persoon ooit die in de drie wielerdisciplines tegelijk wereldkampioen werd.

En daar stopt het niet. In het mountainbiken zit ze ondertussen aan haar vierde wereldtitel. En ook in de cross-country short track (hele korte, intensieve mountainbike wedstrijden), in de cross-country marathon én in het gravelracen wist ze de wereldtitel al te veroveren. In totaal heeft ze maar liefst tien wereldtitels in zes verschillende disciplines op haar palmares staan! En dan hebben we het enkel nog maar over wereldtitels gehad... Ook in de Waalse Pijl en in de Giro Rosa kon ze al zegevieren.

Dan mag je gerust de koningin van het vrouwenpeloton genoemd worden. Niemand, zowel uit het mannen als vrouwenpeloton, slaagde er ooit in om zo weergaloos uit te blinken in zoveel wielerdisciplines. Zelfs wielergoden als Merckx en Armstrong, deden het enkel op de weg. Die twee andere alleskunners ,van der Poel en Pidcock, komen dicht in de buurt, maar wat Prévot doet is toch nog een tikkeltje straffer.

Haar palmares maakt haar immens populair en in Frankrijk wordt ze op handen gedragen. Op Instagram kan ze rekenen op meer dan 500.000 volgers. Ze doet daarbij zelfs beter dan wielerlegendes als Alejandro Valverde, Thomas Pidcock en Annemiek van Vleuten.

Ook team INEOS Grenadiers is zwaar onder de indruk van haar prestaties en heeft de trend van het vrouwenwielrennen begrepen. Ferrand-Prévot tekende in oktober een contract voor twee seizoenen bij de Britse formatie van onder meer Egan Bernal en Thomas Pidcock.

Ze gaat deze winter zelfs terug het veld in duiken en wil op het WK in Hoogerheide opnieuw een wereldtitel op haar palmares bijschrijven. Om te tonen dat ze het meent gaf ze in de koppenbergcross al meteen een geweldige indruk. Helaas verpestte materiaalpech haar rentree. Ook een Tour-deelname staat op haar verlanglijstje, maar eerst wil ze zich focussen om haar olympische droom op de mountainbike waar te maken in Parijs 2024.

Haar nieuwe ploeg en wederoptreden in het veld en op de weg is een zegen voor het vrouwenwielrennen. De Queen is back en daar zullen haar concurrenten in het veld en op de weg snel genoeg achterkomen.

Columns
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2022