Quintana reageert op afwijzing beroep: 'Nooit tramadol genomen, maar leven gaat verder'

Slecht nieuws voor de Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana. Zijn beroep in de Tramadol affaire is afgewezen. De renner heeft ondertussen gereageerd in een videoboodschap.

Tour de France 2022 stage 11

Het Internationaal Sporttribunaal TAS heeft het beroep van Nairo Quintana afgewezen. De Colombiaanse wielrenner werd door de UCI geschrapt uit de uitslagen van de voorbije Ronde van Frankrijk nadat er bij hem sporen van de verboden pijnstiller Tramadol werden aangetroffen.

Quintana heeft altijd ontkend Tramadol gebruikt te hebben. Hij ging dan ook meteen in beroep en reed geen koersen meer om zich voluit te kunnen focussen op zijn verdediging.

Dat beroep is nu door het TAS verworpen. In hun beslissing stellen ze dat er genoeg bewijs is geleverd om aan te tonen dat er wel degelijk Tramadol in zijn bloed werd aangetroffen en dat het verbod op Tramadol onder de jurisdictie van de UCI valt omdat het verbod er voor medische redenen is en niet voor dopingredenen.

Bijgevolg worden zijn resultaten uit de voorbije Ronde van Frankrijk nu officieel geschrapt. Quintana reed een meer dan behoorlijke Tour met een mooie zesde plaats in het eindklassement.

Quintana heeft ondertussen gereageerd in een videoboodschap op Twitter. Hij blijft volhouden nooit tramadol gebruikt te hebben en zal later meer uitleg geven. Verder lijkt hij zich bij de zaak neer te leggen. "Het leven gaat verder, we kijken naar de toekomst en ik weet dat ik de steun heb van mijn familie, mijn land en mijn vrienden."

Als gevolg van de Tramadol-affaire rijdt hij ook niet langer meer voor Arkéa-Samsic en is hij nog steeds op zoek naar een team. De afwijzing van zijn beroep lijkt die zoektocht nu nog moeilijker te maken.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022