En de prijs van grootste pechvogel 2022 gaat naar...

Helaas zijn er elk seizoen wielrenners die met pech te maken krijgen, de één al wat meer dan de ander. Ook het voorbij seizoen was dat niet anders.

De Brabantse Pijl 2022

Wielrennen is een bikkelharde sport. Het ene moment sta je te glunderen op het podium van een grote klassieker, het andere moment lig je in een ravijn te huilen van de pijn. Een wielercarrière is zowat een opeenstapeling van pech en geluk. Ook het voorbije seizoen waren er opnieuw genoeg kandidaten om de prijs van grootste pechvogel binnen te halen. Een overzicht:

Egan Bernal

Het seizoen van Egan Bernal zat er al op nog voor het begon. Eind januari kwam hij zwaar ten val door aan volle snelheid recht op een geparkeerde bus te knallen. Het verdict? Een gebroken ruggenwervel, rechterdijbeen en rechterknieschijf, meerdere gebroken ribben, een geperforeerde long en een borsttrauma.

Bernal belandde op intensieve zorgen en onderging meerdere operaties. Maar liefst zeven maanden heeft het geduurd vooraleer hij zijn rentree kon maken in de Ronde van Denemarken. Zijn droom om voor een tweede keer de Tour te winnen zal hij een jaartje moeten uitstellen.

Julian Alaphilippe

Ook voor de sympathieke Fransman was het een seizoen om snel te vergeten. Hij wist geen potten te breken en een flinke dosis pech zit daar zeker voor iets tussen. Tijdens Luik-Bastenaken-Luik kwam hij akelig ten val en hield daar een gebroken schouderblad, een klaplong en twee gebroken ribben aan over.

In de Vuelta was het opnieuw prijs met een ontwrichte schouder en een opgave als gevolg. Tot slot werd hij in de Brabantse pijl omver gekegeld… door zijn eigen ploegwagen! Een covid besmetting maakte zijn rampjaar helemaal compleet. Enige troost is dat hij al zijn valpartijen in de regenboogtrui heeft mogen maken.

Primoz Roglic

Primoz Roglic zou deze prijs in principe elk jaar kunnen winnen. Ook het voorbije seizoen werd hij niet gespaard van pech. Hij kwam als één van de topfavorieten aan de start in zowel de Tour als de Vuelta, maar kwam in beide ronden ten val met een onvermijdelijke opgave tot gevolg. Opnieuw geen Tourzege dus voor de Sloveen en voor de eerste keer in vier jaar zelfs geen eindzege in de Vuelta als troostprijs.

Nacer Bouhanni

Voor de niet onbesproken Franse sprinter Bouhanni zat het seizoen er halverwge april al op. In de Ronde van Turkije knalde hij aan 55 km/h recht op een supporter die zomaar even de weg overstak. Hij brak zijn nekwervels en de blessure was zelfs zo ernstig dat hij sindsdien geen koers meer gereden heeft. Ook psychologisch ondervindt hij nog steeds last van de val. Hij ziet naar eigen zeggen nog steeds het beeld terug waarbij hij aan volle snelheid op de overstekende supporter reed.

Mathieu van der Poel

Op het eerste zicht lijkt van der Poel opnieuw een geweldig seizoen gereden te hebben met winst in de Ronde van Vlaanderen en de Maglia Rosa als uitschieters. Toch kende hij gedurende het hele seizoen meerdere pechmomenten die hem ongetwijfeld enkele mooie zeges hebben afgenomen.

Om te beginnen waren er de rugproblemen die vorige winter opdoken waardoor hij pas in Milaan Sanremo aan zijn seizoen begon. Vervolgens was er de vreselijk slechte Tour die leidde tot een opgave. Dan maar alles inzetten op de wereldtitel met een parcours op zijn lijf geschreven. Helaas staken enkele verwende Australische tieners daar een stokje voor tijdens het ondertussen befaamde hotelincident.

Milan Vader

De Nederlandse mountainbiker Milan Vader liet al mooie dingen zien in het mountainbiken. Afgelopen seizoen probeerde hij het voor het eerst op de weg. In de Ronde van het Baskenland liep het echter grondig mis waardoor zelfs even gevreesd werd voor zijn leven.

Van zijn val herinnert hij niets en hij werd 2 weken in coma gehouden. Zijn lijstje met blessures is hallucinant: acht breuken in de ruggenwervel, acht gebroken ribben, een gebroken schouder, sleutelbeen, oogkas, jubkeen en een gescheurde halsslagader! Vooral dat laatste zorgde er voor dat hij in levensgevaar verkeerde. Bovendien kwam hij onderweg naar het ziekenhuis zonder zuurstof te zitten en heeft de arts die hem toen vergezelde zijn leven gered. Na een half jaar maakte hij zijn rentree in de Ronde van Kroatië.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022