Deze Belgische renners zitten (officieel) nog zonder contract voor 2023

Veel wielrenners zijn alweer in training voor 2023. Maar er is ook een aantal renners zonder contract, waaronder de volgende Belgen.

Ethias-Tour de Wallonie (2.Pro) stage 5

Op ProCyclingStats kom je als nerd voor statistieken uitstekend aan je trekken. Zo houdt de website onder meer bij welke renners nog geen contract hebben voor 2023. In totaal hebben zeventien Belgische profrenners (officieel) nog geen zekerheid voor volgend jaar. De renner met de grootste erelijst is Jan Bakelants, die zijn contract bij Intermarché-Wanty-Gobert niet verlengd zag worden.

Nochtans haalde de veteraan in het najaar een prima niveau. Bakelants werd 29ste in de Vuelta a España en behoorde ook in de Ronde van Lombardije met een 33ste plek tot de subtop. Hij zou dan ook voor verschillende ploegen een prima aanwinst zijn. Denk aan Lotto Soudal (volgend jaar Lotto-Dstny) of een Alpecin-Deceuninck. Na het vertrek van Jay Vine naar UAE Team Emirates is daar een plekje vrijgekomen. Bakelants zou een gewaardeerde helper zijn in de heuvelklassiekers voor Quinten Hermans (en eventueel Mathieu van der Poel).

Van ploegen uit de WorldTour zijn ook Stijn Steels (Quick-Step Alpha Vinyl), Xandres Vervloesem (Lotto Soudal), Sander Armee en Kenneth Vanbilsen (beiden Cofidis) nog op de markt. De beste renners uit de ProTeams zonder verbintenis zijn Julien Vermote (Alpecin-Deceuninck), Benjamin Declercq (Arkéa-Samsic) en Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces). Van die laatste ploeg is ook Quentin Venner nog niet onder de pannen.

Dan zijn er nog meerdere renners van Sport Vlaanderen-Baloise die nog geen contract ondertekend hebben, namelijk Aaron Van Poucke, Lindsay De Vylder, Ruben Apers, Ward Vanhoof, Aaron Verwilst, Alex Colman, Gilles De Wilde en Sander De Pestel. Het ProTeam heeft voor volgend jaar officieel echter pas twaalf renners in de ploeg, waardoor het aannemelijk is dat de meeste van bovenstaande renners volgend jaar ook wel actief zullen zijn bij de profs.

Nieuws
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2022