Het herhaald inhaleren van koolmonoxide mag niet meer. De internationale wielerunie komt met een verbod op de omstreden methode. "Om de gezondheid van de renners te beschermen", schrijft de UCI afgelopen weekend in een persbericht. Daarin valt te lezen dat het verbod per 10 februari 2025 in werking treedt.
Meetmethode
Tijdens de Tour de France van 2024 werd bekend dat verschillende ploegen gebruik maken van CO-inhalatie. Verschillende ploegen, onder wie Team Visma | Lease a Bike en UAE Team Emirates, verklaarden het omstreden middel te gebruiken als meetmethode ter optimalisatie van hoogtestages.
"Ter herinnering: CO2 wordt in de sportgeneeskunde vaak gebruikt om de totale hemoglobinemassa (Hb) en het bloedvolume te meten", legt de UCI uit. "Vooral om de effecten van duurtraining en blootstelling aan hoogte op het zuurstoftransportvermogen te onderzoeken."
Maar naar verloop van tijd keerde steeds meer renners en ploegen zich tegen het onveilige gebruik van CO-inhalatie. Zo gaf UAE Team Emirates in december aan te stoppen met het herinademen van koolmonoxide en riep ook Jonas Vingegaard onlangs op tot een verbod.
Gezondheidsproblemen
De UCI wijst dan ook op de gevaren. "Herhaaldelijk inademen kan leiden tot acute en chronische gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld hoofdpijn, lethargie, misselijkheid, duizeligheid en verwarring. Dergelijke symptomen kunnen op elk moment verergeren en zich ontwikkelen tot problemen met het hartritme, toevallen, verlamming en bewustzijnsverlies."
En dus een verbod. UCI-voorzitter David Lappartient zegt daarover het volgende: “De UCI neemt een gedurfd en noodzakelijk standpunt in door het herhaalde gebruik van het inademen van koolmonoxide om medische redenen te verbieden. Onze prioriteit is het beschermen van de gezondheid en veiligheid van onze renners."
Medische verklaring
In het geval van een medische verklaring is herhaalde CO-inhalatie nog wel toegestaan. "Onder de verantwoordelijkheid van een medisch professional en met de volgende beperkingen: er is s één CO-inhalatie toegestaan om de totale Hb-massa te meten. Pas twee weken na de eerste Hb-meting is een tweede CO-inhalatie toegestaan."
Opmerkelijk genoeg staat het verbod van de UCI los van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA). De UCI heeft het WADA echter verzocht om een standpunt in te nemen over het herhaalde gebruik van koolmonoxide.
- Cor Vos