Jurgen Van den Broeck: 'Bruyneel zei dat ik in 2011 Tour kon winnen'

Hoe vergaat het Jurgen Van den Broeck nog? Hij blikt terug op zijn hoogtijdagen en komt met een straffe uitspraak van Johan Bruyneel.

Vuelta 2011 etappe - 17

Jurgen Van den Broeck is zonder twijfel de beste Belgische ronderenner van de afgelopen 30 jaar (voor Evenepoel opstond). Toch kreeg hij nooit de waardering die hij verdiende. In een gesprek met Het Nieuwsblad blikt hij nu terug op de gloriejaren van zijn carrière en het leven na de koers.

Een veelwinnaar was hij niet. VdB blonk uit in het eindklassement van grote rittenkoersen. Zijn grootste triomf is een derde plaats in de Tour van 2010 en een vierde plaats in 2012. In 2011 leek hij op weg naar het eindpodium tot een zware val in de negende etappe hem tot opgave dwong. Bruyneel is er van overtuigd dat Van den Brouck zonder die crash de Tour kon winnen.

Hij werd profrenner in 2004 bij US Postal en vindt dat de beste keuze van zijn leven. "Mannen als Armstrong leerden me voor mijn vak te leven. Hij stelde me ook meteen op mijn gemak. Het dopinggebruik praat ik niet goed, maar daar ben ik zelf nooit mee in aanraking gekomen".

Vandenbroucke stond gekend als een renner die erg professioneel met zijn vak bezig was. "Als ik er op terugkijk was mijn levenswijze extreem. Ik liep zo weinig mogelijk rond om mijn benen niet te belasten, negeerde familiefeesten, at en dronk zo weinig mogelijk en vermeed restaurants opdat ik toch maar niet in de verleiding zou komen door iets ongezonds".

Leven na de koers

In 2017 hing hij zijn fiets aan de wilgen, toch staat hij vandaag nog steeds heel scherp. "Ik zou het van mezelf niet kunnen verdragen als ik plots een serieuze pens zou moeten meesleuren". Vandenbroucke gaat dan ook drie keer per week gaan joggen en af en toe neemt hij nog eens de koersfiets. Al dragen zijn onderste ruggenwervels en linkerknie wel de sporen van zijn carrière als toprenner.

Sinds zijn wielerpensioen heeft hij allesbehalve stilgezeten. In de zetel hangen is niet aan hem besteed dus zocht hij meteen een nieuwe uitdaging. Dat werd uiteindelijk de bouwsector. "Het eerste idee was om een pand te renoveren en het vervolgens te verkopen. Dat bleek uiteindelijk te groot voor een renovatie, dus hebben we er appartementen op gezet. Een tweede project is bijna afgewerkt".

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met autoracen op circuits. In de wielerwereld is hij niet meer actief, maar de interesse is er nog steeds. "Nochtans hadden ze bij de bond gezegd dat ze mij na mijn afscheid gingen contacteren, maar ik heb niets gehoord"

Achtergrond
  • foto Sabine Jacob/Cor Vos ©2011