De Jumbo-Visma-selectie voor de Giro, Tour en Vuelta: hoe wij het zouden aanpakken

Louis van Gaal maakt vandaag zijn WK-selectie bekend, maar wij zijn veel benieuwder naar de grote ronde-selecties van Team Jumbo-Visma.

Tour de France 2022 stage 19

Merijn Zeeman en Grischa Niermann vertelden deze week in gesprek met Wieler Revue dat de laatste hand wordt gelegd aan de Jumbo-Visma-selecties voor 2023. Nee, geheimen gaven ze niet prijs, maar het leidde er wel toe dat wij er ook alvast (veel sneller dan Zeeman en Niermann) over hebben nagedacht. Wij komen tot de volgende selecties:

Giro d'Italia

Primoz Roglic, Wilco Kelderman, Tobias Foss, Atilla Valter, Rohan Dennis, Robert Gesink, Jan Tratnik, Jos van Emden

De Tour de France en Vuelta a España zijn al gewonnen, maar de roze trui hangt nog niet aan de muur in de service course van Team Jumbo-Visma. Daar moet Primoz Roglic in 2023 volgens ons verandering in brengen. Met de vele tijdritkilometers moet het parkoers de Sloveen goed liggen en daarom zouden wij in Italië alles in dienst van Roglic stellen.

Hij krijgt daarvoor een uitgebalanceerde selectie mee. In het hooggebergte moet hij kunnen rekenen op Wilco Kelderman, Tobias Foss en Attila Valter, terwijl ook Rohan Dennis en Robert Gesink de veelzijdigheid hebben om lang mee te kunnen. Met Jos van Emden als wegkapitein en vriend Jan Tratnik als manusje-van-alles zou er een uitgebalanceerde selectie aan de start staan in Fossacesia Marina.

Tour de France

Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Tiesj Benoot, Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Dylan van Baarle, Christophe Laporte

Never change a winning team zou je zeggen. Dat hebben we dan ook bijna niet gedaan. Op slechts één plek is de selectie anders dan in 2022. Hoewel Nathan Van Hooydonck een geweldige Tour de France reed, hebben we geen plek voor hem vrijgemaakt in 2023. Dylan van Baarle is immers van nóg hoger niveau en kan nóg meer betekenen op geaccidenteerd terrein.

Voor Roglic hebben we de dubbel voor ogen, want in de Vuelta's die hij won, heeft hij vaak genoeg aangetoond dat aan te kunnen. Dit keer alleen geen Vuelta, maar de dubbel Giro-Tour. Naast Roglic en Vingegaard hebben ook Kuss, Kruijswijk en Benoot de kwaliteiten om bergop iets te kunnen uitrichten. En ja, Wout van Aert dacht na over Giro-deelname, maar passeren voor de Tour gaat ons te ver.

Vuelta a España

Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Olav Kooij, Nathan Van Hooydonck, Mick van Dijke, Koen Bouwman, Sam Oomen, Gijs Leemreize

In de Vuelta a España kiezen we voor een iets vrijere benadering. Steven Kruijswijk en Sepp Kuss kunnen voor een klassement gaan en als ze heel goed zijn, dan moeten de andere in hun dienst rijden. Maar Koen Bouwman, Sam Oomen en Gijs Leemreize krijgen ook de kans om mee te glippen in vroege vluchten. Oomen zegt zelf regelmatig dat je finales moet blijven rijden, omdat je het anders verleerd.

Aangezien Bouwman en Leemreize met hun aanvalslust de afgelopen Giro d'Italia grote indruk maakten, verdienen zij om af en toe voor eigen kans te rijden. Waar in de Tour en Giro gekozen wordt voor een volledige klassementsploeg, is dat in Spanje niet het geval. Olav Kooij mag zich gaan uitleven in de sprints en krijgt daarvoor Nathan Van Hooydonck en Mick van Dijke in steun mee.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022