Wielercarrière voor Jutta Leerdam? 'Baanwielrennen bij Zomerspelen en schaatsen bij Winterspelen, zou dat niet fantastisch zijn?'

Jutta Leerdam reed afgelopen zomer een langstaand record uit de boeken op de fiets en denkt nu serieus na over een wielercarrière.

Norway: Worldcup Stavanger 12-11-22

Schaatsers fietsen. Dat is voor Jutta Leerdam, die dit jaar de overstap naar Jumbo-Visma maakte, niet anders. Leerdam fietst zelfs zo hard dat haar coaches en zij zelf stiekem nadenken om het wat serieuzer aan te pakken op de fiets.

Dat schrijft NRC in een groot profiel over de Zuid-Hollandse schaatser. Deze zomer reed ze op trainingskamp namelijk op een tijdritje van 3 kilometer een oud-record van Laurine van Riessen uit de boeken. En Laurine van Riessen, die maakte ooit de overstap van het schaatsen naar het baanwielrennen..

Volgens haar coaches zou zoiets met Leerdam ook kunnen, of kan ze het zelfs combineren. Kosta Poltavets, coach van Leerdam bij haar vorige ploeg gelooft er heilig in.

En ook de performance manager van Jumbo-Visma is enthousiast over de fietskwaliteiten van haar. "Baanwielrennen bij de Zomerspelen en schaatsen bij de Winterspelen, zou dat op termijn niet fantastisch zijn?" De nieuwe baanbondscoach Nick Stöpler ziet het plan ook wel zitten.

Leerdam zelf zegt ook niet op voorbaat nee. Bij de ploegenpresentatie eerder dit jaar zei ze er al eens iets over. Ze zal wel wat angst moeten overwinnen.

"Ze zeggen dat ik misschien een keer moet gaan baanwielrennen. Ik heb het wel eens overwogen, maar ik weet niet of ik sturen zo leuk vind. [..] Het lijkt een afgrond naar beneden. Misschien ooit, maar dan wil ik ook meteen aan de Olympische Spelen meedoen."

Pelotonpraat
  • Beeld: ProShots