De comeback van Mathieu van der Poel: hoe ver komt hij volgend jaar in Milaan-Sanremo?

Eerst de cross nu, maar hoe gaat Mathieu van der Poel het doen in z'n eerste echt grote afspraak van 2023?

Press Conference Alpecin - Deceuninck in Hooglede

Mathieu van der Poel werd in een klap binnen en buiten de wielerwereld bekend door het hotelincident in Australië. De wielrenner verspeelde z'n kansen op de regenboogtrui daar. Hij gaf op en moest zich herpakken om een doorstart te kunnen maken. Op het WK gravel maakte hij het verlies goed met een derde plek en nu zijn de pijlen onder andere gericht op Milaan-Sanremo. We hebben een inschatting gemaakt van zijn kansen.

Het hotelincident in Australië

Mathieu van der Poel raakte eind september in opspraak toen hij de nacht voor de aanvang van een WK wedstrijd en paar uur in een cel op het politiebureau verbleef. Aanleiding hiertoe was zijn manier van ingrijpen nadat kinderen veelvuldig op zijn deur klopten om van der Poel wakker te houden.

Mathieu zou de kinderen hierbij geduwd hebben waarbij een van de kinderen een schaafwond opliep. Hoewel de wielrenner er zonder al te grote gevolgen vanaf kwam, werd zijn kans op winst wel ernstig verstoord nadat hij pas om vier uur ´s nachts weer terug op zijn kamer was. Hij stapte in de eerste passage bij Wollongong al af.

De meningen over de situatie zijn tot op de dag van vandaag verdeeld. Sommigen zijn van mening dat alleen Mathieu fout zat, anderen leggen de schuld neer bij de kinderen en zetten vraagtekens bij hun motieven om de wielrenner zijn nachtrust te ontnemen. Hoe dan ook wist van der Poel de situatie snel achter zich te laten en pakte op het WK gravel kort daarna de derde plek.

Milaan - Sanremo

Een mooie rit waar we nu al reikhalzend naar uitkijken, is de race van Milaan naar San Remo op 18 maart volgend jaar. Dit jaar werd van der Poel derde bij deze race en hij zal er daarom ongetwijfeld op gebrand zijn om volgend jaar een eerste of tweede plek te bemachtigen.

We hebben contact opgenomen met bookmaker website Bettingbonus Nederland om voor ons een voorspelling te doen van de kansen voor van der Poel in Milaan. Binnen een paar klikken krijgen we een overzicht te zien van odds die de winkans van de deelnemers overzichtelijk weergeven. Volgens de bookmakers heeft Wout van Aert de grootste kans op de eerste plek te veroveren, gevolgd door Matej Mohoric en Caleb Ewan. Op de vierde plek vinden we Mathieu terug.

Er wordt ons duidelijk gemaakt dat deze uitslag nog verre van zeker is. Bookmakers, die de odds opstellen, kunnen tenslotte geen rekening houden met bepalende factoren als kloppende kinderen op een hoteldeur. Al dit soort elementen kunnen de kans op een bepaalde uitslag beïnvloeden.

Topprestaties van Mathieu

Dat Mathieu van der Poel een absolute topatleet is moge duidelijk zijn, de vele WK en EK medailles liegen er tenslotte niet om. Zowel in Milaan als andere geplande ritten is de kans op winst voor de topsporter dan ook zeer realistisch. Van der Poel is daarmee een van de meest interessante wielrenners om de komende periode extra in de gaten te houden.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner

WorldTour
  • Photo: Gianni Barbieux/PN/Cor Vos © 2022