Video | Filmpje drijft op grappige wijze de spot met steeds groter wordende cassettes

De cassettes op onze fietsen worden groter en groter. Dit filmpje drijft daar op hilarische wijze de spot mee..

Bike-Motion in Utrecht, 2015

De innovatie die racefietsen, gravelfietsen en mountainbikes de laatste jaren hebben doorgemaakt zijn gigantisch. Denk aan schijfremmen en fietsen die zo licht zijn dat je ze met je pink optelt. Maar denk ook vooral aan het schakelen en de rol die de cassettes daar in spelen.

Bij nieuwe racefietsen is 12-speed de norm. Je bereik is enorm en je hoeft niet meer je knieën te breken als je naar de bergen trekt. Op mountainbikes zijn de verzetten natuurlijk nog veel kleiner en sommige gravelfietsen maken gebruik van een enkel voorblad.

Die ontwikkelingen op fietsgebied zijn op zich natuurlijk hartstikke fijn, maar een beetje zelfspot is dat natuurlijk ook wel. In dat kader presenteren we dit Instagram-filmpje..

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Ysriel (@y3riel)

Voor wie wel van fietsen kijken houdt, maar geen idee heeft waar bovenstaande allemaal over gaat.. De cassettes op een racefiets, gravelfiets op MTB hebben een bepaald aantal tandwieltjes. Hoe groter het grootste tandwiel hoe lichter je verzet is.

Op nieuwe fietsen zitten dus 12 tandwieltjes (12-speed) op het achterblad, waarbij het grootste tandwiel erg groot is. Daarmee kun je dus echt op een koffiemolentje rijden. Vroeger hadden cassettes veel minder tandwielen en waren ze ook veel kleiner, waardoor je - vooral in de bergen - altijd wel een enorm verzet moest trappen.

Pelotonpraat
  • Photo Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2014