Michael Vanthourenhout wint wereldbeker Overijse na slijtageslag tegen Pidcock

Michael Vanthourenhout heeft de cross van Overijse op zijn naam geschreven. Hij won na een loodzware cross de strijd van Tom Pidcock.

Wereldbeker Cyclocross Race Druivencross 2022 men

De start was duidelijk voor de mannen van Bingoal-Pauwels Sauzen, want Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt sloegen meteen een groot gat met de rest. Maar de omstandigheden in Overijse waren dusdanig zwaar dat dat nog niets vertelde over de rest van de koers. De renner die als laatste het veld indook: Pidcock.

De Brit, die gisteren zijn rentree maakte, vond in Overijse echter een ideaal parkoers op zijn pad. Pidcock nam veel risico in de technische afdalingen en reed razendsnel terug naar Vanthourenhout en Iserbyt, die nog steeds vooraan reden. Die laatste zakte halfweg koers echter steeds verder weg, terwijl Vanthourenhout na een slippertje wel weer terug wist te keren naar de kop.

Sterker nog, hij zette in de vijfde ronde Pidcock serieus onder druk, maar de renner van INEOS Grenadiers wist die aanval te pareren. Het was stuivertje wisselen, maar in de voorlaatste ronde ging Pidcock tegen de grond waarna Vanthourenhout zijn kans schoon zag en stevig aanzette. De Belg ging de laatste ronde in met een voorgift van acht seconden op Pidcock.

Op het parkoers in Overijse was acht seconden echter niet al te veel, waardoor het nog steeds allerminst beslist was. Het werd zodoende een heerlijke tweestrijd waarin Pidcock bergop de betere leek maar ook enkele foutjes maakte. Vanthourenhout hield zijn hoofd wel koel en wist na een ware slijtageslag zijn vierde zege van het jaar te boeken.

Cyclocross
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022