Sven Nys over crosskalender: 'De Wereldbeker is er op achteruit gegaan sinds uitbreiding'

Geen Mathieu en Wout in zijn eigen GP Sven Nys op Nieuwjaarsdag. De schuld daarvoor ligt bij de Wereldbeker, vindt Nys.

Internationale Sluitingsprijs Oostmalle 2022 mannen

Wie de crossprogramma's van Wout van Aert en Mathieu van der Poel onder de loep neemt, ziet dat ze (voorlopig) zeven keer tegen elkaar zullen strijden. Een groot deel van die duels vindt plaats in de periode rond Kerst en Oud & Nieuw. Maar de GP Sven Nys op Nieuwjaarsdag moet het zonder beide toppers doen.

Dat had Sven Nys liever anders gezien, maar hij snapt de keuze van de twee ook wel. De GP Sven Nys is een cross in het kader van X2O Badkamer Trofee, maar in de Kerstperiode zijn er ook veel crossen die niet bij een van de drie grote klassementen horen.

"Wout en Mathieu hebben met de klassementen niets te maken. Dus ja, ik begrijp hun beslissing. Loenhout valt sinds deze winter ook uit de klassementen, maar blijft wel een wedstrijd die iedereen wil rijden en winnen. Koksijde en Gavere, toch ook niet de minsten, zijn er in deze periode bijgekomen", zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

Die overdaad aan crossen rond de kerstperiode is volgens Nys toe te schrijven aan de uitbreiding van de Wereldbeker. "Ik zeg al drie jaar dat de nieuwe Wereldbeker, die alle zondagen claimt, zorgt voor een concentratie van wedstrijden rond Nieuwjaar. Heel wat organisatoren die hun zondag kwijtspeelden, zijn op zoek gegaan naar andere, interessante datums en die liggen nu eenmaal in de vakantieperiode. Dat leidt tot een teveel aan wedstrijden rond de jaarwisseling."

En ook voor de Wereldbeker zelf is het geen goede zaak zegt Nys, want... "Hoeveel renners rijden nog de volledige Wereldbeker? Twee, drie misschien. De kwaliteit van de Wereldbeker is erop achteruitgegaan sinds de uitbreiding."

Cyclocross
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2022