5 Redenen waarom je een smartphonehouder zou moeten gebruiken op je fiets

Fietscomputer? Welnee, je kunt prima uit met je smartphone. Dit zijn toch prima argumenten?

Mid adult man using navigational system while riding bicycle

Reservebandjes mee, een banaan, maar ook de fietscomputer behoort vaak wel tot de standaarduitrusting van de sportieve fietser. Onnodig, want het perfecte alternatief zit al in je achterzakje gedurende een rit. Hup, op het stuur met dat ding. Wij leggen uit waarom.

1) Een smartphonehouder is veel goedkoper dan een fietscomputer

Een beetje fietscomputer met navigatiefunctie kost je al snel een paar honderd euro. Dat is toch een hele rib uit je lijf. Zeker als er een veel goedkopere optie op tafel ligt voor fietsnavigatie. Bij GSMpunt heb je al een smartphonehouder voor rond de tien euro.

2) Je beeld is groter/beter dan bij een fietscomputer

Een smartphonehouder is dus een flink stuk goedkoper dan een fietscomputer, maar eigenlijk heb je het wel beter voor elkaar. Het schermpje van zo'n fietscomputer is vaak klein en soms ook nog wel wat onhandig te bedienen. Daar heb je op je smartphone natuurlijk totaal geen last van.

3) Je hebt die lompe smartphone niet meer in je achterzakje

Smartphones worden maar groter en groter. Dat heeft voordelen - bij reden twee pluk je er de vruchten van. Maar ook wel wat nadelen. Want als je een fietscomputer gebruikt, wil je je telefoon natuurlijk nog wel steeds mee. En dus gaat-ie in je achterzakje. Veel handiger om een apparaat minder mee te nemen toch, en de fietscomputerfunctie en smartphone-functie te combineren op je stuur?

4) Je kunt sneller even een fotootje maken onderweg

Je kent het wel: je ziet onderweg iets moois en daar wil je even een fotootje van maken voor bij je Strava-post van de rit. Graai, graai in die achterzak en weg is het hert of - wat minder exotisch - de koe waar je een kiekje van wilde maken. Als je telefoon op je stuur had gezeten, was je er sneller bij geweest!

5) Je kunt je smartphone ook als bel gebruiken

De fietsbel heeft sinds enige tijd ook z'n intrede gedaan in de racefietswereld. Met steeds meer snelheden op het fietspad, die ook nog eens steeds drukker worden is een bel ook op je racefiets een uitkomst - het was altijd een beetje not done om zo'n ding op je machine te plaatsen.

Ben je nog steeds een beetje huiverig om een bel op je racefiets te monteren? Ook dan is de smartphonehouder weer een uitkomst, want voor smartphones, zowel Android als iOS, zijn verschillende gratis apps op de markt waarmee je het geluid van een fietsbel kunt simuleren.

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen

Zelf in het zadel
  • Beeld: iStock