Merijn Zeeman over de keuzes bij Jumbo-Visma: 'Met iemand als Olav Kooij hebben we een dilemma'

De plekken zijn schaars bij Team Jumbo-Visma. Sportief directeur Merijn Zeeman moet dat allemaal in goede banen leiden.

Tour de France 2022 stage 11

In gesprek met De Grote Plaat gaat Merijn Zeeman dieper in op de keuzes die gemaakt moeten worden bij Team Jumbo-Visma, waar het niveau zo hoog is dat de plekken voor de grote rondes en grote klassiekers steeds schaarser worden. Zelfs Wout van Aert fungeert soms immers als knecht. Zeeman legt uit waarom Van Aert zo goed bij Team Jumbo-Visma past en zijn contract heeft verlengd tot en met 2026. Ondanks dat hij bij andere ploegen nóg meer vrijheid zou krijgen.

"Als je eenmaal interne voorbeelden hebt, hoef je geen presentatie van een uur meer te geven waarin je het verhaal van de ploeg vertelt", aldus Zeeman. "Wout van Aert doet dat. Hij is heel kritisch naar zijn omgeving en slikt nooit iets zomaar. Hij vraagt altijd waarom we iets gaan doen, maar staat ook open om feedback te krijgen en gaat op zoek naar kritische geluiden. Dat is de reden dat hij bij ons fietst. Wat betreft topsportbeleving zitten we op één lijn."

Zeeman geeft toe dat het soms lastig is om met zoveel kopmannen te werken. "Kruijswijk heeft uitgesproken dat hij een grote ronde wil winnen, maar ik denk niet dat dat bij onze ploeg gaat lukken. Maar door dat uit te spreken wordt de teamcohesie uiteindelijk sterker. Als je een teamgevoel wil creëren, begin je met wat een individu zelf nastreeft. Als je daar eerlijk over bent, gaan renners daar zelf ook over in gesprek. Wij beginnen nooit met wat we als team willen bereiken, maar wij beginnen met het uitspreken van persoonlijke ambities."

Olav Kooij

Dat betekent niet dat de renner groter is dan de ploeg, gaat Zeeman verder. "We dwingen niemand om een contract te tekenen bij ons. Ook nieuwe renners weten goed waar ze aan toe zijn. Met jongens als Groenewegen en Teunissen hebben we eerlijke gesprekken gevoerd over hun kansen en bij hen kwam het moment dat ze wilden vertrekken. Dat zijn volwassen gesprekken die we met elkaar voeren."

Na het vertrek van Groenewegen doemt de volgende lastige keuze al op: wat met Olav Kooij? "Daar zitten lastige keuzes omheen. Een Tourplek is lastig, zeker als je ook voor de gele trui rijdt. Bij Olav hebben we een dilemma, maar ik voer daar goede gesprekken met hem over. Ik beloof hem geen gouden bergen, maar zeg wel dat er altijd topsportwetten optreden. Die treden in werking als je laat zien dat je beter bent dan een ander."

Kooij won afgelopen seizoen twaalf keer, maar is nog altijd pas net 21 jaar. "De wielersport verandert en renners zijn steeds sneller heel goed, maar hij heeft nog een hele loopbaan voor zich. We moeten ook geen stappen overslaan en zijn volgende fase is om op een hoger niveau wedstrijden te gaan winnen. Het programma dat we met hem voor ogen hebben, voorziet daar volledig in."

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022