Het was met een ritzege in de Vuelta en een zesde plaats in het eindklassement, na ook al een sterke Giro, het jaar van de échte doorbraak (of denkt hij er zelf anders over?) voor Thymen Arensman. Alle reden om hem uitgebreid aan de tand te voelen.
In onze eindejaarsspecial die nu in de schappen ligt of hier verkrijgbaar is lees je het hele interview met de jonge Nederlander die naar Team INEOS verkast, maar hier alvast een sneak preview.
Voelde die zege in de Vuelta als een definitieve doorbraak?
"Ik geloof niet dat het aan mij is om daarover te oordelen. Ik heb mijn best gedaan in de Vuelta en je kunt zeggen dat ik zeker progressie heb geboekt ten opzichte van 2021. Natuurlijk is het hartstikke leuk als je zesde in een grote ronde kan worden. Het geeft me een perspectief op mijn mogelijkheden in de toekomst.
"Als ik nog wat progressie kan boeken de komende jaren dan is een podiumplek wellicht een realistisch doel. Dat is puur afhankelijk van mijn ontwikkeling. Natuurlijk zou ik graag nog een keer top-10 rijden in een grote ronde maar als ik mijn best gedaan heb en het lukt niet, dan kan ik ook niet anders dan tevreden zijn. Het enige wat ik kan doen is elke dag mijn best doen. Dan komt er in de toekomst hopelijk een keer een mooiere uitslag uit."
Je verkast naar INEOS Grenadiers. Waarom?
"INEOS voelt als de beste ploeg voor mijn carrière op dit moment. Ik denk dat ik bij deze ploeg het meeste uit mezelf kan halen. De mogelijkheden zijn groot op het gebied van staf, materiaal en ploeggenoten. Alles is erop gericht om de renners continu beter te maken. Ze kunnen mij veel bieden en ik had er een goed gevoel bij. Dat laatste was misschien nog wel het belangrijkste."
Klopt het dat Jumbo-Visma jou ook wilde hebben?
"Water is nat, de paus is katholiek en Jumbo-Visma wil een Nederlands rondetalent. Dus dat is makkelijk in te vullen. Ik heb met beide ploegen gesproken en ik voelde een betere klik bij INEOS. Het zijn twee van de beste ploegen ter wereld dus de kennis en de faciliteiten zullen heel dicht bij elkaar liggen. Maar wat ik zeg, de klik was er meer bij INEOS. Daar voel ik me beter bij."
Denk je dat je bij INEOS meer vrijheid zult krijgen dan bij DSM?
"Het is maar net hoe je er zelf mee omgaat. Ik denk dat er heus wel wat mogelijk is als je een goede discussie voert maar voor mezelf denk ik dat er bij Ineos meer mogelijkheden zijn. Ik ben niet bang dat ik bij Ineos veel op kop zal moeten rijden voor andere kopmannen. Als dat het geval is kan ik er alleen maar heel veel van leren."
"Als ik op kop mag rijden voor Geraint Thomas vind ik dat een enorme eer. Ik ben pas 22 jaar en ik hoop nog wel wat jaren mee te gaan bij de profs. Ik vind het dus ook helemaal niet erg om mezelf zo nu en dan weg te cijferen voor iemand anders. Dat deed ik de afgelopen Giro ook al voor Romain Bardet bijvoorbeeld."
Vier jaar geleden werd je tweede in de Ronde van de Toekomst achter Tadej Pogacar. Beschouw je hem als de beste renner van dit moment?
“Samen met Remco Evenepoel ja. Natuurlijk droom ik ervan om op dat niveau te komen maar ik geloof niet dat dat realistisch is. Wat die twee presteren is heel bijzonder en dat is maar voor een enkeling weggelegd."
"Evenepoel is een maand jonger dan ik en tijdens de Vuelta heb ik hem even gesproken bij de dopingcontrole. Vooral na de Sierra Nevada heb ik wat langer met hem gesproken en hij zei dat ie onder de indruk was van mijn prestatie. Remco is een aardige gast."
Focus je je de komende jaren vooral op het rondewerk of zullen we je ook terugzien in de klassiekers?
“Ik weet nog niet precies wat de ploeg met me wil maar voorlopig ligt de focus op het rondewerk. Ik was als belofte al eens derde in Parijs-Roubaix en ik houd zeker van die koersen, maar ik denk dat dat voor later in mijn carrière zal zijn. Als ronderenner kun je zeker de Waalse klassiekers meenemen in je programma. De Vlaamse klassiekers is nog een ander paar mouwen, hoewel ik met mijn crossachtergrond misschien ook daar leuke dingen kan laten zien."
- Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022