Hoe Van der Poel zich voorbereidde op Val di Sole: koers tegen 3 amateurs van Zwift Academy: 'Ik zal mijn portefeuille maar bovenhalen'

Mathieu van der Poel was de voorbije tijd op stage in Spanje. Om te trainen, maar ook om een koers te rijden tegen drie amateurs.

Wereldbeker Cyclocross Race in Antwerpen 2022 men elite

Goed getrainde amateurs welteverstaan, want de renners tegen wie de Nederlander het opnam, zijn geselecteerd voor de Zwift Academy Finals. Een door Zwift georganiseerd project van wie de winnaar een contract krijgt bij Alpecin-Deceuninck.

De drie renners tegen wie Van der Poel het opneemt, zijn overgebleven uit zo'n 160.000 inschrijvingen. In het verleden is Jay Vine opgekomen via de Zwift Academy. Voorafgaand reageert Van der Poel gevat op het duel tegen drie: "Ik zal mijn portefeuille maar bovenhalen, haha."

Van der Poel (vanaf 23 minuten) wordt direct onder druk gezet door zijn tegenstanders, want de wedstrijd duurt maar drie kilometer. De Nederlander reageert kwiek. "Oh, Mathieu aan de binnenkant. Een beetje te intimideren", zegt zijn trainer Kristof De Kegel van uit de ploegleidersauto. Vervolgens controleert Van der Poel vanaf de kop. "Hij gaat 70 kilometer per uur. Waar zouden ze moeten gaan?", lacht Christoph Roodhooft.

Van der Poel verhoogt de snelheid voor zijn eigen lead-out nog naar 72 kilometer per uur en moet het vervolgens nog een keer de hoogte injagen tijdens zijn sprint. Die weet hij vervolgens ook nog af te maken, want hij blijft zijn tegenstander net voor. De Kegel: "Ik denk niet dat Mathieu ze veel kans heeft gegeven."

Van der Poel zelf stond nog uit te hijgen, maar was blij dat hij kon winnen van de drie kanshebbers op een contract. "Ik moest er vol voor gaan, maar ik wist dat als ik het tempo hoog zou houden, het moeilijk voor ze zou zijn. Dat was mijn geluk vandaag."

Nieuws
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2022