Straf verhaal: 22-jarige universiteitsstudente krijgt profcontract bij Canyon-Sram

De Britse Alex Morrice heeft de Zwift Academy gewonnen en mag zich voegen bij de succesvolle vrouwenformatie van Canyon-Sram

Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2022

Via het trainingsplatform Zwift kregen amateurrensters de kans om te bewijzen wat ze waard zijn. De winnares werd beloond met een profcontract bij Canyon//SRAM Racing en het was de Britse Alex Morrice die over de beste papieren leek te beschikken. En dat is een straffe dame, zo blijkt uit een gesprek met Cyclingtips.

Morrice is pas 22 jaar en behaalde afgelopen zomer haar diploma chemie aan de Universiteit van Bath. Fietsen doet ze nog maar sinds 2019 en pas dit jaar reed ze haar eerste wedstrijden. Ze maakte echter heel rap progressie en kon al meteen zegevieren. (lees verder onder het Twitter bericht)

Vooraleer Morrice begon met wielrennen, was ze al heel sportief. Sinds haar middelbare schooltijd speelt ze netbal en in de universiteit nam ze daar triatlon bij. Daar kwam een eind aan toen ze haar stage aanvatte bij een bank. Toen de coronapandemie toesloeg en ze haar stage van thuis uit moest doen, kreeg ze het echter heel moeilijk. "Ik had een uitlaatklep nodig en sloot me daarom aan bij de wielerclub van de bank waar ik werkte. Voor en na het werk deden we dan soms wedstrijden op Zwift."

Morrice ontdekte al snel over heel wat talent te beschikken en nam een coach onder de arm. Vervolgens reed ze haar eerste wedstrijden op Britse bodem.

"Zelf had ik er eigenlijk helemaal geen vertrouwen in. "Alle andere rensters zagen er heel goed uit, ze wisten wat ze deden, hoe ze een rugnummer moesten opspelden en ik stelde voortdurend domme vragen", grapt ze. "Maar éénmaal het startschot gegeven wordt, verandert mijn mindset volledig en ben ik enkel nog maar gefocust op de overwinning."

Nu ze de vrouweneditie van de Zwift Academy won, mag ze zich dus opmaken voor een carrière als profrenster bij Canyon-Sram. Ze blijft daar echter heel nuchter over. "Ik heb niet echt hoge verwachtingen wat resultaten betreft. Ik denk dat het al een hele ervaring is om nog maar te mogen rijden op dit niveau."

Achtergrond
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022