Jan Ullrich is helemaal terug na depressies en verslavingen: 'Sta open voor terugkeer in peloton'

Jan Ullrich heeft na een turbulente periode zijn leven terug op de rails en is klaar om terug te keren in het wielerpeloton.

Colorslidescan Divers 7

Hoe zou het nog zijn met Jan Ullrich? De Duitser geldt als één van de beste ronderenners aller tijden en won in 1997 als enige Duitser ooit de Ronde van Frankrijk. Verder won hij ook de Vuelta en werd hij tweemaal wereldkampioen in het tijdrijden. Aan zijn glansrijke carrière kwam in 2006 abrupt een einde toen hij door zijn ploeg T-Mobile geschorst werd vanwege zijn betrokkenheid in het dopingschandaal rond dopingarts Eufemanio Fuentes. Kort nadien kondigde hij ook het einde van zijn wielercarrière aan.

Wat daarna volgde was een turbulente periode gekenmerkt door depressies, alcohol- en drugsverslavingen en arrestaties. Naar aanleiding van zijn drugsproblematiek liet hij zich meermaals opnemen in een kliniek. Triest dieptepunt: in 2018 zou hij in een luxehotel in Frankfurt een prostituee mishandeld hebben. "Ik ging dezelfde weg op als Marco Pantani, ik was bijna dood", vertelde hij een jaar geleden nog.

Lance Armstrong

Nu lijkt Ullrich voor het eerst sinds het einde van zijn wielercarrière terug zijn leven op de rails te hebben. En daar mag hij zijn goede vriend en eeuwige rivaal Lance Armstrong voor bedanken. De Amerikaan schoot zijn vriend te hulp telkens hij zichzelf weer in nesten had verwikkeld.

Beide tenoren kenden trouwens een gelijkaardige wielerloopbaan. In hun gloriejaren vochten ze epische duels uit op de flanken van de meest mythische cols waarna ze, vanwege de gekende dopingperikelen, beiden van hun troon gestoten werden en terugvielen in een diep dal.

Dat de twee het goed met elkaar kunnen vinden en dat het ondertussen een stuk beter gaat met 'Der Kaiser' bewees hij onlangs nog op Instagram. De twee rivalen van weleer maakten een gezamenlijke fietsrit in Los Angeles en publiceerden enkele van hun mooiste kiekjes op het sociale mediaplatform. Zijn gezicht sprak boekdelen. Ullrich heeft zijn leven weer in handen en leek zich te amuseren als een vijfjarig kind dat zopas zijn eerste fiets kado kreeg.

Toekomst

Nu wil Ullrich zelfs terugkeren naar het professionele wielrennen. "Ik zal natuurlijk geen ploegleider of sportief directeur zijn", vertelt hij aan het Duitse Bild, "maar als iemand me nodig heeft ben ik beschikbaar."

"Ik ben er in geslaagd om terug een stabiele omgeving rond me te creëren. Dat levert me ongelofelijk veel op. Ik doe bijvoorbeeld terug aan sport, dat is een belangrijk onderdeel van mijn therapie. Ik praat ook met psychologen, dat helpt, maar lost ook niet alles op. Het kost me veel tijd om me open te stellen voor mensen."

Op Amazon Prime Video is binnenkort een vierdelige documentaire te zien over de carrière en het turbulente leven van Ullrich, met de daarbij horende hoge pieken en diepe dallen. "Het is tijd om mijn verhaal te vertellen, mijn hele verhaal, over hoe ik evolueerde van jager tot doelwit."

"Ik wil graag iedereen meenemen op een reis doorheen mijn leven, met alle turbulentie, tegenslagen en uitdagingen. Ik hoop dat er dan terug enkele deuren opengaan en dat ik terug met meer vrijheid door het leven kan gaan", aldus Jan Ullrich.

Achtergrond
  • Photo Cor Vos © 2020