Jonas Vingegaard over doping: 'Ik kan makkelijk over dat onderwerp praten, want we moeten het juist niet wegstoppen'

Jonas Vingegaard won in 2022 op glansrijke wijze de Tour de France. En ja, een Tourwinnaar krijgt soms lastige vragen.

Tour de France 2022 stage 21

Iets waar hij allerminst mee lijkt te zitten. Nog tijdens de Tour de France nam hij rustig de tijd om vragen over doping te beantwoorden, en ook een aantal maanden na dato gaat hij vragen over doping en het verleden van de wielersport niet uit de weg. "Ik kan heel makkelijk over het onderwerp praten", vertelt hij in het Algemeen Dagblad. "Het is jammer dat wij in de beeldvorming soms nog moeten lijden voor een andere generatie, maar ik snap de bezorgdheid."

Bij Team Jumbo-Visma is doping dus geen onderwerp dat verboden is om over te praten. "Ik zou me als fan ook afvragen of we niet voor de gek worden gehouden. Het gaat langzaam beter, maar we moeten het onderwerp niet wegstoppen. Als je vals speelt, moet je weg zijn. Ik ga de boel nooit belazeren. Ik wil bewijzen dat het zonder doping kan. Ik weet dat men het twintig jaar geleden ook zei. Ze mogen mijn testen voor altijd bewaren en over honderd jaar hertesten. Dat vind ik helemaal prima."

Het gesprek gaat ook nog over Michael Rasmussen, die in 2007 de Tour de France zou gaan winnen maar door zijn eigen Rabobank uit de ronde werd gezet. Rasmussen voelt zich nog steeds slachtoffer. "Wat hem gebeurd is, was niet fijn voor hem. Maar hij heeft vals gespeeld. Ik ben het niet met hem eens dat hij bestolen is. De wielerwereld is veranderd. In Denemarken weten de mensen dat wij niet meer vals spelen. Althans, ik denk en hoop dat ze dat denken."

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022