De glazen bol van Vanthourenhout: 'Van Aert wint WK cross en Roubaix, Evenepoel naast Roglic op Giropodium'

Sven Vanthourenhout kijkt in zijn glazen bol en voorspelt weer de nodige mooie overwinningen voor Belgen in 2023.

World Championships elite men - Road - 2022

Met Remco Evenepoel en Wout van Aert is dat niet gek natuurlijk. De wereldkampioen heeft van de Giro d'Italia het grootste doel van zijn seizoen gemaakt. "Remco is keihard aan het werken om meteen te schitteren in zijn regenboogtrui", vertelt Vanthourenhout tegen Het Laatste Nieuws. "Ik zie hem koersen als UAE Tour of Ronde van Catalonië gewoon winnen. Eigenlijk kan hij elke koers winnen, waarin hij start."

Al denkt Vanthourenhout ondanks de vele tijdritkilometers dat de Giro d'Italia wellicht net te hoog gegrepen zal zijn. "Ik zou het graag zien gebeuren, maar ik denk dat Primoz Roglic de Giro wint. Het is voor Roglic misschien de laatste kans om nog een grote ronde te winnen en ik verwacht hem nog één keer op zijn best, met Remco kort in de buurt. Als Remco op het eindpodium van de Giro staat, is dat even waardevol als zijn eindzege in de Vuelta en moeten hij en wij daar even trots op zijn."

Wout van Aert

Het eerstvolgende doel van die andere wereldtopper, Wout van Aert, is het WK veldrijden. De sport waar Vanthourenhout eigenlijk vanuit komt en waar hij ook bondscoach is bij de Belgen. "Ja, hij wordt wereldkampioen. Een maand geleden had ik daar mijn twijfels over. Zijn niveau was niet even hoog als vorig jaar, maar Wout heeft de kloof op Mathieu razendsnel gedicht."

De bondscoach plaatst wel een kanttekening. "Belangrijk is dat hij op dezelfde ontspannen manier blijft crossen. Hij ligt er niet wakker van wanneer hij eens een foutje maakt of een cross niet wint. Als hij die mindset en rust kan behouden, heb ik er op het WK een goed oog in. Als we natte weersomstandigheden krijgen, is het een parkoers op maat van Wout."

De regenboogtrui in de cross zal voor Van Aert zijn volgens Vanthourenhout. En wat verwacht hij van de kopman van Team Jumbo-Visma op de weg? Gaat hij eindelijk zijn zo gewenste monument op kasseien pakken? "Ja, Parijs-Roubaix. De Ronde van Vlaanderen zal nog niet voor 2023 zijn."

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022