Tieners in het peloton: sinds Evenepoel neemt het aantal jongelingen in de WorldTour zienderogen toe

Jonkies presteren steeds eerder op het hoogste niveau en ze krijgen ook steeds eerder kansen in de WorldTour.

Ethias-Tour de Wallonie (2.Pro) stage 1

Dat blijkt wel uit de onderstaande statistiek van aantal tieners in de WorldTour. In 2005 waren het er met onder andere Andy Schleck nog vier, maar sindsdien is het gekelderd en bleef het (op enkel een opleving in 2010 na) bij incidentele gevallen. Bij jongens als Matej Mohoric en Danny van Poppel, die op jonge leeftijd de stap zetten naar het hoogste niveau.

Van 2015 tot en met 2018 reed er zelfs geen enkele tiener in de WorldTour, maar met de overstap van Remco Evenepoel naar de profs is dat totaal veranderd. Was de Belg in 2019 nog de enige, dat was de jaren erop compleet anders. In 2020 waren het er vier, het jaar erop zes, in 2022 stabiliseerde het aantal van zes, maar komend jaar schiet het aantal renners dat op 1 januari negentien jaar of jonger was naar liefst elf.

De tieners van 2023 zijn: Michael Leonard, Joshua Tarling (beiden INEOS Grenadiers), Lenny Martinez, Romain Grégoire (beiden Groupama-FDJ), Luis-Joe Lührs, Cian Uijtdebroeks (beiden BORA-hansgrohe), Madis Mihkels (Intermarché-Wanty-Gobert-Matériaux), Pierre Gautherat (Ag2r Citroën Team), Iván Romeo (Movistar) en Max Poole (Team DSM).

Nieuws
  • Photo: Xavier Piron/PN/Cor Vos © 2022