Er is de afgelopen jaren in het wielrennen veel te doen om ketonen. Volgens sommigen is het een wonderdrankje, volgens anderen kwakzalverij. Bij veel wielerploegen wordt het dure middeltje gebruikt, onder andere bij Jumbo-Visma (vandaar hebben we ze in dit artikel in de header als foto gebruikt, het is geen verdachtmaking ofzo).
Ketonen zijn niet verboden en Tom Dumoulin legde in een artikel al eens uit wat het nu precies is: een brandstof die het lichaam ook zelf aanmaakt als je dagen niks eet. (Ook wel interessant: Laurens De Plus zegt dat het smaakt naar gin tonic - en George Bennett ging dan weer voor kattenzeik..)
De werking van niet lichaamseigen ketonen in de sport is nooit keihard bewezen (en ook de eventuele gevaren van het gebruik ervan niet). Renners als Romain Bardet en Thibaut Pinot vinden daarom dat het verboden moet worden.
Onderzoek: stimuleert EPO-aanmaak
Hun mening zal wellicht versterkt worden na een onderzoek dat recent naar buiten is gekomen. Wij hebben de ingewikkelde materie zelf tot ons proberen te nemen (dat kun je hierrr zelf proberen, maar het is dus echt nogal ingewikkeld..)
Gelukkiig twitterde de wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen erover en vatte hij het kort samen: "Het is geen superbrandstof, maar mogelijk hebben ze een andere rol in het wielerlijf, zo laat recente studie zien. Na een uur stevig fietsen zorgt inname ervan namelijk voor een verhoogde EPO-concentratie in het bloed."
In het onderzoek werden de ketonen wel intraveneus ingebracht, iets wat gezien de no needle policy in het wielrennen niet (legaal) zal kunnen. Maar in de conclusie stellen de onderzoekers ook dat het voor 'orally ingestible ketone monoesters' (lees: ketonendrankje) waarschijnlijk hetzelfde effect heeft.
- Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022