Interessant! Watts uit inspanningstesten renners Lotto-Dstny geanalyseerd (en ze zijn veelbelovend)

Let op Victor Campenaerts in het openingsweekeinde, hij lijkt al in orde. En Thomas De Gendt ook zeker nog niet afschrijven!

Lotto Dstny cycling team RIDERS 2023

Wielrennen draait meer dan ooit om data. Vooral aan het begin van het seizoen doen de renners veel tests om erachter te komen hoe ze ervoor staat. Op de trainingskampen die nu aan de gang zijn in Spanje staan die inspanningstests op het programma.

Een enthousiaste Twitteraar onderzocht die van Lotto-Dstny. Tenminste van de renners die hun rit naar Strava uploadden. En dat zijn er best veel - de tijd van geheimzinnig doen over de watts lijkt een beetje voorbij. Dit is het lijstje waar Dieter Loos van Domestique mee kwam.

(Let op: het gewicht van de renners is van hun Strava; als dat niet helemaal klopt dan verandert het aantal w/kg uiteraard ook, dus het blijft een beetje koffiedik kijken.. maar de absolute watts liegen niet)

Campenaerts spelen in openingsweekeinde?

Het Twitter-account analyseerde de gegevens ook (het hele twitterdraadje in het Engels lees je hier terug). Wij vatten even wat belangrijke zaken voor je samen die je op kunt maken uit de tabel hierboven - de conclusie die ze bij Domestique trekken dus.

Allereerst verwachten ze het een en ander van Victor Campenaerts in het openingsweekeinde. De besnorde Belg liet met z'n 528 watt in de vijfminutentest zien in prima doen te zijn, vooral omdat hij daarna in de sprintjes van 30 seconden ook nog steeds 1000 watt liet noteren. Omdat Campenaerts heel aerodynamisch op z'n fiets zit, kun je hem wel opnemen in je Scorito-team..

De Gendt en Vermeersch

Dat Thomas De Gendt nog lang niet is versleten bleek ook uit de tests. Hij liet vergelijkbare waardes met de klassiekerrenners zien, terwijl hij wel een stukje lichter is dan de meeste van die renners.

Florian Vermeersch is één van die wat zwaardere renners. Hij deelde z'n vermogens niet bij z'n Strava-upload, maar de tijd van de vijfminutenklim die ze deden was bijvoorbeeld sneller dan die van Campenaerts. Op die manier kun je nagaan dat hij een enorm hoog aantal w/kg heeft weggeduwd. Op de langere test deed Campenaerts het dan weer wat beter.

Moniquet en De Lie

Lichtgewicht Sylvain Moniquet sprong eruit in de vijfminutentest met een wattage per kilogram van boven de 8. Moniquet heeft in de vorige seizoen veel pech gehad, maar is nog maar 24. Domestique voorspelt op basis van deze gegevens z'n grote doorbraak komend seizoen.

Arnaud De Lie had die al in 2022. De sprinter duwt op de sprints uiteraard heel veel watts weg, maar leverde ook een puike vijfminutentest af, een goed teken met het oog op Milaan-Sanremo. De langere test maakte hij dan weer niet af, waarschijnlijk omdat hij totaal naar de Filistijnen was.

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023