Column | 9 Profetiën van Rik Vanwalleghem (waaronder een afknapper voor Evenepoel en Van Aert die de tol betaalt)

Onze columnist Rik Vanwalleghem keek in zijn glazen bol en dat zag er niet zo best uit voor de Belgen - en juist wel voor de Nederlanders..

Ieder blad dat zichzelf respecteert, en vooral door zijn lezers wil gerespecteerd worden, en zeker een in zijn sector toonaangevend blad als Wieler Revue, met zijn keur aan beslagen reporters en commentatoren, is het aan zichzelf verplicht om, naast berichtgeving, analyse en commentaar van achter ons liggende gebeurtenissen, ook aandacht te besteden aan de nabije toekomst, en daaromtrent gefundeerde voorspellingen durven te doen.

Ziehier dan ook mijn negen (waarom altijd tien?) gewaagde profetieën voor het seizoen 2023, predicties waar de lezer mij eind oktober keihard mag op afrekenen, er wel rekening mee houdend dat de wens de vader is van de gedachte.

1) Afknapper voor Evenepoel

We wensen het hem niet toe, maar 2023 wordt voor Remco het jaar van de terugslag. Om allerhande redenen (pech, valpartij, conditionele weerbarstigheid), maar vooral omwille van de onvermijdelijke decompressie na het wonderjaar 2022.

2) UAE dominant

Tadej Pogačar (die makkelijk eindwinst pakt) veegt in de Tour met zijn superploeg alles op een hoopje. Bekijk de met olie gesmeerde samenstelling van dit team! Blijft er in het rondewerk iets over voor de rest?

3) Arensman de man

Thymen Arensman komt bij Ineos (en bevrijd van het DSM-juk) helemaal tot ontbolstering. Podiumplek in een grote ronde. Tijdritbeest en taaie klimmer, en als 23-jarige al vier grote ronden achter de kiezen. Vergeet niet: in 2018 2de in de Ronde van de Toekomst, achter… Tadej Pogačar.

4) Het einde van Roglic

De persistentie van Roglič (33) de jongste jaren was bewonderenswaardig. Maar na nog eens twee optaters vorig jaar (opgave in Tour èn Vuelta) is de veer gebroken. En zal zijn krediet bij Jumbo (alternatieven zat) vlug zijn opgesoupeerd.

5) Quid Ganna?

Na zijn fabelachtig werelduurrecord in oktober (56,792 km) is de vraag waar het heen moet met Filippo Ganna, 26 pas? Als tijdritbeest heeft hij alles bereikt, dus waarom verlegt hij de horizon niet? Hij won als belofte ooit Parijs-Roubaix.

En sommigen dromen nog steeds van een grote toekomst voor hem als ronderenner. Cfr Miguel Indurain. Zelfde hardrijder, zelfde gabarit (Indurain: 1m88, 79 kg; Ganna 1m93, 83 kg). Vijfvoudig eindwinnaar Indurain had vijf Tours nodig om zichzelf uit te vinden. Ganna heeft getekend bij Ineos tot en met 2027. Welk plan op lange termijn zit daar achter?

6) Kooij wint Gent-Wevelgem

Olav Kooij: wat een debuutjaar bij de profs! Als 20-jarige gaf hij alle kanonnen van het peloton het nakijken: Philipsen, Bennett, Groenewegen, Jakobsen, Walscheid, Viviani, Pedersen, Welsford. 2023: minstens tien overwinningen, waaronder waarschijnlijk Gent-Wevelgem.

7) Girmay bevestigt

Biniam Girmay: vorig seizoen spetterende en verrassende overwinning in Gent-Wevelgem. Maar kijk eens dieper in zijn erelijst. Je ontdekt inhoud èn snelheid. Voorbeelden zat: derde in de GP van Quebec, achter Cosnefroy en Matthews, maar voor Van Aert, Yates, Bettiol, Ulissi enzovoort. GP van Wallonië: tweede achter Van der Poel (die hij overigens had geklopt aan het slot van de tiende Giro-rit). vijfde E3-Prijs, twaalfde Milaan-Sanremo, … Wint hij in 2023 zijn eerste monument (de Ronde van Vlaanderen als dat mag)?

8) Van Aert betaalt de tol

Zelfs de tank van Van Aert is niet bodemloos. Aan zijn kwistigheid in de inspanning komt dit jaar een einde. Loontje komt om zijn boontje. Iedereen heeft zijn limieten. Fysiologische uitputting of mentaal eronderdoor, om het even. 2023 wordt voor Van Aert het jaar van de setback.

9) Bernal is terug

Doodsmak op 24 januari 2022. Nu terug in het peloton. Onwaarschijnlijk, die terugkeer van Egan Bernal. Wie dit doet, kan alles aan. Aan de start verschijnen van de Tour, zou al een overwinning zijn.

Columns
  • Beeld: Cor Vos